A Megfeszített
Új magyar rockopera ősbemutatója a Margitszigeten
 
A Szabad Tér Színház a Magyar Millennium tiszteletére nagyszabású Nyári Fesztivált rendez a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, amelynek egyik kiemelkedő eseménye lesz A Megfeszített című rockopera ősbemutatója, augusztus 4-én és 5-én. A darabot a színház igazgatója, Koltay Gábor rendezi.

Nyírő József tavaly megjelent drámakötetében bukkantam rá az író 1948-ban, emigrációban írt, A Megfeszített című filmdrámájára mondja Koltay, amely Krisztus passiójának monumentális irodalmi ábrázolása. Első olvasásra nyilvánvaló volt, hogy a mű ebben a formájában színpadon nehezen adható elő, viszont felkavaró élményt jelentett, hiszen a magyarság kálváriáját írta meg egyik legjelentősebb írónk. Ennek értelmében az újszövetségi történetet a magyar történelemhez közelítettük, s a rockopera műfajában megalkottuk a Magyar Golgota példázatát. A világ bűneinek megváltásáért az életét áldozó Mester keresztfája előtt az előadás egy hangsúlyos részében tisztelgően megjelennek majd a magyar történelem kiemelkedő személyiségei, akik a maguk idejében a Jót, a közösség ügyét képviselték, s ezért az életüket áldozták. Úgy érzem, egy fölemelően szép, a 2000 éves kereszténység és az 1000 éves magyar államiság előtt is tisztelgő művet sikerült létrehoznunk: olyat, amely az értékvesztő, szétzilált, "deheroizált" világunkban egy megtartó értékrendet, a szeretetre, a jóságra, s önfeláldozásra épülő erkölcsiséget sugall majd sok ezer néző számára. A rockopera irodalmi forgatókönyvét Nyírő József drámájának ötletére, és a neves katolikus költő, Tóth Sándor ihletett szövegkönyve felhasználásával a zenét Koltay Gergely írta és komponálta a Kormorán együttes műhelyében.

Jó hangulatban készülnek a premierre, kitűnő művészek közösségében, akikhez egyébként számos múltbéli siker felejthetetlen élménye fűz. Az előadás főszerepeit Varga Miklós, Vikidál Gyula, Varga Klára és Gesztesi Károly alakítják. A nagyszabású, látványos produkcióban hangsúlyos szerep jut az immár Európa-szerte méltán ismert és népszerű Szegedi Kortárs Balettnek, s Juronics Tamás koreográfiájának.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt, akik egy katartikus erejű színházi élmény inspirációjára velük együtt kívánnak gondolkodni a keresztényi erkölcs tanításainak mai érvényességéről, s a magyarság 1000 éves fennmaradásáért életüket áldozó heroikus történelmi személyiségek napjainkhoz szóló üzenetéről.

Jegyek válthatók a Szabad Tér Színház Jegyirodájában (Budapest XIII. Hollán Ernő u. 10. Tel.: 320-4830), vagy
bármelyik ismert jegypénztárban.

Vissza a kezdőlapra