Részletek az MTI 2000. január 6-án kiadott egyik közleményéből

Rendkívül sajnálatos, hogy egy újságírók védelmére szerveződött bizottság véleménynyilvánításakor épp a sajtó elemi szabályait hagyja figyelmen kívül - áll a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű amerikai szervezet Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett levelére reagálva.

A levélben, amelyet az MTI washingtoni tudósítójához juttattak el, a CPJ szorgalmazza az Élet és Irodalom szerkesztőségének helyet adó épület udvarán 1999. december 27-én végrehajtott kézigránátos támadás kivizsgálását.

- A CPJ nyilvánvalóan tendenciózus és így torz információkra támaszkodva olyan állításokat fogalmaz meg és kér számon, amelyeket az ügyben a legérintettebb, történetesen az ÉS szerkesztősége is cáfol - áll a közleményben.

A MEH emlékeztet arra, hogy Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője a hivatalhoz is elküldött nyilatkozatában kifejezetten hangsúlyozza, hogy nem látnak összefüggést a Fidesz, annak vezetői, valamint az ÉS szerkesztőség közötti pereskedés, illetve a szerkesztőség udvarán történt robbantás között.

- Kovács Zoltán a Népszabadság közlését cáfolva azt írja, hogy lapja nem kért védelmet semmiféle nemzetközi szervezettől, így a CPJ-től sem - fogalmaz a közlemény, hozzátéve: nehezen érthető, hogy a nem létező kérésre mégis miért hivatkoznak.

A Miniszterelnöki Hivatal arra is rámutat, hogy a CPJ levelében vizsgálatot követel, miközben a kézigránátos támadás ügyében a rendőrség nyomoz.

- A CPJ szorgalmazza, hogy a miniszterelnök vizsgáltassa felül országának mindazon jogszabályait, amelyek az újságírás szabad gyakorlását akadályozzák, miközben a Freedom House 1998-ban - első ízben - teljesen szabadnak minősítette a magyar sajtót, a nagy tekintélyű nemzetközi szervezet 1999-es értékelése pedig Magyarországot Franciaországgal és Németországgal említi egy sorban, amikor a szabadságfokot méri - áll a MeH közleményében.

- Az Élet és Irodalom az elmúlt év végi gránátrobbanás ügyében sem belföldi, sem külföldi szervezet segítségét nem kérte, és nem is tervezi kérni - közölte a hetilap főszerkesztője csütörtökön az MTI megkeresésére. Kovács Zoltán ezt a Népszabadság csütörtöki számában megjelentekre reagálva szögezte le. A cikk szerint az ÉS segítséget kért az újságírók védelmére alakult, amerikai médiavállalkozások és magánalapítványok által fenntartott bizottságtól (CPJ), amely kedden levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Népszabadság közölte azt is: a CPJ levelében megállapította, hogy az Élet és Irodalom elleni kézigránát-támadás nyilvánvalóan azért történt, hogy megtorolják a szerkesztőség oknyomozó riportjait.

Ennek kapcsán Kovács Zoltán főszerkesztő az MTI-nek elmondta: nyilvánvalóan félreértésen alapul a lapban olvasható információ, amely szerint az Élet és Irodalom szerkesztősége a nemzetközi szervezet segítségét kérte.

- A sajtó munkatársaival kapcsolatos akciók ügyében a szerkesztőség álláspontja változatlan: bizakodással várja az ügyekben illetékes bűnüldöző szervek vizsgálatának eredményét - tette hozzá.
Vissza a kezdőlapra