A millenniumi év ünnepélyes megnyitására az Országház Kongresszusi Termében került sor 2000. január 1-én. Göncz Árpád, Orbán Viktor és Áder János meghívására jelen voltak a történelmi egyházak vezetői, a diplomáciai kar tagjai, a tudományos élet, és a közigazgatás vezető személyiségei, valamint az országgyűlési képviselők.

Áder János megnyitó szavai után a köztársasági elnök ünnepélyesen aláírta a Szent Koronáról szóló 2000. évi I. törvényt.

A millenniumi évet Orbán Viktor miniszterelnök beszéde nyitotta meg. A miniszterelnök hangsúlyozta, szerencsés a mai nemzedék, mert magát a rendszerváltoztatást már elvégezte, s most olyan időknek megy elébe, amelyekben lehet álmodni, s felébredve hozzá is lehet látni az álmok megvalósításához. A beszédet a kormánypártok és az ellenzék képviselői egyaránt hatalmas tapssal, állva köszöntötték. (Csak Mécs Imre maradt ülve, aki egyébként az egyetlen szabaddemokrata résztvevő volt. Távol maradt a szocialista párt vezérkara is.)

A millenniumi év egyházi megnyitására a Szent István Bazilikában került sor, a Szent Jobb jelenlétében. Az ünnepélyes szentmisét Paskai László bíboros mutatta be, a Magyar Katolikus Püspöki Kar többi tagjával együtt. A szentmisén részt vett a köztársasági elnök, a Fidesz, az FKGP, a Fidelitas és az MKDSZ elnöke, számos miniszter és képviselő is. Jelen volt az MKDSZ valamennyi alelnöke és ügyvezető titkára is. Az ünnepi beszédet Seregély István, egri érsek mondotta.

Ez az Új Év valóban méltó volt mind az ezer éves magyar mind a kétezer éves keresztény hagyományhoz.