A minimálbér emelkedések és az infláció
Az MKDSZ már korábban síkraszállt a minimálbér megemeléséért. Most, hogy közeledünk a kormány által
elképzelt jelentős megemelkedés megvalósulásához, érdemes áttekinteni, hogy miként alakult a minimálbér az előző kormányok alatt.

A minimálbér az Antall kormány alatt komolyan vesztett értékéből. Mindazonáltal az első két évben - épp akkor, amikor az infláció rátört az országra, még sikerült nemcsak megőrizni, hanem növelni is a minimálbér vásárlóerejét. Ez után következett be egy jelentős értékvesztés, de ez a folyamat 1994-ben, a választások évében megállt.

A Horn kormány nem törekedett arra, hogy visszaadja a minimálbér értékét, hanem még tovább rontotta azt, a romlást a választások előtti két évben stagnálás váltotta fel.

Az Orbán kormány első két évében a minimálbér reálértéke növekedett, s közeledett a kiindulásul választott 1989. évi érték felé. Amennyiben megvalósulnak a kormány elképzelései, a minimálbér 2001-ben jóval meghaladja majd a hajdani vásárlóerőt, s ez a reálértékbeli növekedés 2002-ben is folytatódik.

Ezt a folyamatot két ábrán érzékeltetjük. Az egyiken az egyes kormányok alatti történéseket lehet látni, míg a másikon az 1989 óta zajló folyamatokat, mégpedig az infláció alakulásával egybevetve.


 

Vissza a kezdőlapra