40 ezerre emelkedne a minimálbér

A pénzügyminiszter szerint a kabinet május végén vagy június elején már a teljes költségvetést tárgyalhatja. A kiemelt szempontok között első helyen a családtámogatás áll, ezen belül is elsősorban a három és többgyermekeseket akarja segíteni a kormány. Nekik 3-4 millió forintos összjövedelmig nem kellene személyi jövedelemadót fizetniük. A költségvetés jelentős hangsúlyt fektet a bérszínvonal emelésére a közszférában. A tervek szerint a minimálbért 25 ezer forintról 40 ezerre emelik, de az adórendszerben nem terveznek lényeges változást.

A minimálbér emeléssel kapcsolatban az MKDSZ elnöksége állásfoglalást adott ki:

Az MKDSZ a minimálbér emeléséről

Soha olyan mértékben nem emelkedett a minimálbér, mint az Orbán kormány alatt. Ennek ellenére az MKDSZ üdvözli a minimálbérek további radikális, akár 100 százalékos emelését. Ez ugyanis egyszerre segít az alacsony keresetűeken és megnehezíti azok helyzetét, akik az úgynevezett szürke gazdasághoz tartoznak, azaz a bevallott minimálbér mellett törvénytelenül további juttatásokkal csalják magukhoz a munkaerőt. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség ugyanakkor felhívja arra figyelmet, hogy a gazdasági életbe való ezen erőteljes beavatkozás akkor lesz sikeres, ha a kormány folytatja a társadalombiztosítási járulék mértékének 1999-ben megkezdett jelentős csökkentését. Ennek hiányában ugyanis azok, akik ténylegesen nem tudnak többet fizetni munkásaiknak a jelenlegi minimálbérnél, könnyen versenyképtelenné válhatnak, és csődbe jutnak. A minimálbér emelése magának a társadalombiztosítási járulék és a személyi jövedelemadó bevételeknek közvetlen, az ÁFA bevételeknek pedig közvetett növekedését okozza, ez a bevételi többlet pedig fedezetet ad a társadalombiztosítási járulék csökkentésére.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség meg van győződve arról, hogy az ilyen, az eddig gyakorlattól eltérő, jelentős lépések segítik legjobban az ország tényleges felemelkedését, a polgárok javát és az államháztartás valós és megkerülhetetlen reformját.

Budapest, 2000. április 4.
 

Az Országos Elnökség nevében
Surján László

Vissza a kezdőlapra