Új tűzfészek?
Mi lesz Montenegróval?

Djukanovics népszavazásra készül - hirdette a minap a Népszabadság egyik cikkének címében. A szöveget gondosan olvasó ember azután láthatta, hogy az elszakadásról szóló népszavazásra majd a maga idejében kerül sor.
Ma még nem igazán érdekli a napi gondjaival, a júliusi hideggel vagy épp a korábbi kánikulával elfoglalt embert Montenegró. Egy pár pillanatra mégis érdemes ráfigyelni.

Egy olyan jogoszláviai politikusról van szó, akit gyakran és magas szinten fogadnak. Nem azonosítják a szerb államszövetséggel. Mellékelt képünkön épp Cohen miniszter úrral parádézik.
Milosevics kipenderítette köztársasági jogaiból, s logikus lenne, amit a minap sejtettünk: Milosevics jön, Montenegró megy. Ám a szerb alkotmánymódosítás egyben provokáció is lehetette Belgrád részéről. A népszavazás kimenetele kétséges, és ha nem, akkor is a nagyobb erő Belgrád oldalán van.
Mindenesetre figyelemre méltó, hogy az USA külügyminiszterének még a Barak-Arafat találkozó idejében is akadt néhány perce, hogy telefonon beszéljen Djukanoviccsal. Nem lehetett kellemetlen beszélgetés, dollármilliókat kapott a kis köztársaság.
Felerősödött a szerbiai ellenzék és a montenegrói vezetés közötti kapcsolat is, bár a szövetségi választások bojkottja ügyében nem jutottak közös nevezőre.
A legfontosabb kérdésről, hogy ugyanis lesz-e háború, s az polgárháborús szinten marad-e, senki nem beszél. Fontos volt viszont Robertson NATO főtitkár sejtelmes kijelentése: Minden fejleményre van válaszunk.
A Népszabadság szerkesztője viszont "szarva közt a tőgyét" találta el, amikor épp az a lényeges hír: Djukanovics nem írja ki a népszavazást, kivár. Jugoszláviában nemcsak Milosevics kezében keverődik a kártya.
 

Vissza a kezdőlapra