Polányi Passió

     Hetedik alkalommal állították színpadra idén a magyarországi Magyarpolányban a Polányi Passiót. A Lukács evangéliuma alapján összeállított és június 9–10-én bemutatott szabadtéri előadás kiemelkedő programja volt az ezeréves magyar államiság és a kétezer éves kereszténység ünnepének. Jézust idén is, akárcsak tavaly, Mátyás Zsolt Imre erdélyi színész alakította, az idősebb Pétert Bánffy György, Jászai- és Kazinczy-díjas, kiváló és érdemes művész.

    Az erdőkkel körülölelt hagyományőrző sváb falu a Balatontól 35 kilométerre, a Bakony délnyugati lejtőin fekszik. Közel 1300-an lakják, számtalan műemléke van, ezek megőrzéséért és ápolásáért Europa Nostra Díjjal tüntették ki. Főutcáját a Nemzeti Örökség részeként tartják számon. A passió helyszíne a zirci és heinrichaui cisztercita apátság által 1761-ben, Szent László király tiszteletére épített, copfstílusú templom előtti tér. Díszletül maga a táj szolgál, az 1770 körül Magyarpolány fölé épített, cukorsüvegként emelkedő Kálvária-domb méltó háttérnek bizonyul. Ebben a csodálatos környezetben adják elő minden év pünkösdjén a nemzetközi hírű Polányi Passiót. A tér bal oldalán a "zsidó templom", jobb felől pedig "Pilátus emelvénye" áll. E két szélső díszletelem közötti téren elevenednek meg Jeruzsálem, Názáret, a Getsemáni kert, valamint a Golgota eseményei.

    – Annak idején – meséli Sebe István, Magyarpolány község polgármestere –, 1993-ban, az angol iskoladrámák mintájára, népies változattal kezdtünk, de azt nehezebben tudta befogadni a közönség. Három év elmúltával mi magunk vállaltuk fel a passió megrendezését. Akkor Pataki Andrásnak az volt az ötlete, hogy használjuk ki a természetes környezetet. Európában jelenleg nincs egyetlen település sem, ahol évente rendeznek ilyen jellegű produkciót. Magyarpolány zárt település, az itt élő svábok természetüktől fogva nagyon zárkózottak. Azok a nemzetiségek, melyeket sokat bántottak vagy üldöztek, egyre inkább befelé fordulnak, és indentitásukat a kultúra segítségével őrizhetik meg. Ez, gondolom, ugyanígy van Erdélyben és Szlovákiában is. Az itt élőknek ez az esemény kapaszkodó, lehetőség arra, hogy felfigyeljenek rájuk, értékeikre.

    A rendező Pataki András, aki 1998-ban Nagyváradon az Emlékem elől ne fussatok című stúdió-előadást állította színpadra. Elmondta, hogy eddig senki sem próbálkozott a négy evangélista írásainak ilyenszerű feldolgozásával.

    – Tervem az – fejtegette a rendező –, hogy a különböző evangéliumokat a mondanivalójuk, lényegük figyelembevételével állítsam színpadra. Mindegyik írásmű más korban, közegben született. Mind a négy Jézus tanításaival, halálával és feltámadásával foglalkozik, a hangsúly azonban mindegyikben máshová helyeződik. A megközelítés, hitem szerint, a mai kornak megfelelő színházi eszközökkel történik, és ezáltal nem egy hagyományos népi passiót láthat az érdeklődő.

    A passiójáték a 13–14. században alakult ki Európában. A mai passió is ezekből táplálkozik, ám át van itatva a modern színjátszás elemeivel. Az idei előadás a harmadik volt a sorban, Márk és Máté könyvei után, jövőre pedig János evangéliumát Németh Ervin adaptálja színpadra. A produkcióban évről évre részt vesznek határon túli művészek is. A rendező figyelemmel követi a határon túli magyar színházak munkáját.

    – Megnézek minden olyan előadást Londontól Milánóig, Bécstől Szentpétervárig, amire lehetőségem nyílik – mondja Pataki András. – Nagyra tartom a lengyel, a román és az orosz színházművészetet. A magyar nyelvű színjátszás igen fontos a Kárpát-medencei együttgondolkodás miatt. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi koncepcionális széthúzás senkinek sem jelenthet perspektívát. Előbb vagy utóbb az önként vagy kényszerből vállalt szerkezetváltás meghozza az együvé tartozó emberek együttgondolkodását.

    A produkciót óriási érdeklődés övezi. Angliából, Izraelből, Németországból, Ausztriából, Amerikából évről évre többtucatnyian tekintik meg, idén a nézők közt volt az Europassió Szövetség titkára is. A korábbi sikereknek köszönhetően Magyarpolány, Kelet-Európában először, az Europassio fővárosa címet kapta meg. Ennek tiszteletére jövőre nagyszabású ünnepségsorozatot rendeznek a passiójáték köré.

      M. Józsa Tímea Ildikó
Bihari Napló
(Nagyvárad)

Vissza a kezdőlapra