Erősödik a Fidesz kapcsolata a kereszténydemokráciával

A Fidesz-frakció egyre több tagja lép be a Magyar Kereszténydemokrata szövetségbe. A két szervezet között egyre szorosabbá váló kapcsolat előrevetíti, hogy a Fidesz Magyarország EU-csatlakozása után az Európai Néppárt tagja lesz. Surján László elnök szerint szervezetüknek az a törekvése, hogy a rokon gondolkodású erőket egy pártba tömörítsék, jelenleg amiatt nem teljesülhet, mert az MDF és az MDNP ragaszkodik önállóságához.

A Fidesz országgyűlési frakciójában már 19 képviselő tagja a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek (MKDSZ). Az MKDSZ-t 1997-ben a Kereszténydemokrata Néppártból kivált politikusok hozták létre, az alapítók közül nyolcan voltak a ciklus elején a Fidesz-frakcióban. Nemrégiben lépett be az egyesületbe - amely nem párt, ezért alapszabálya nem zárja ki a kettős tagságot - például Sasvári Szilárd, Tirts Tamás, Juharos Róbert és Homa János. További 3-4 képviselő, például Gyürk András és Rogán Antal, a Fidesz ifjúsági partnerszervezete, a Fidelitas elnöke és alelnöke szintén azt tervezi, hogy belép. A Fidesz már most megállapodást kötött az MKDSZ-szel arról, hogy az év végéig rögzítik a közös jelöltek listáját a 2002-es választásokra. A kereszténydemokratákkal való egyre szorosabb integráció egyesek szerint előrevetíti, hogy a Fidesz - amely jelenleg a Liberális Internacionálé tagja - Magyarország EU-csatlakozása után az Európai Néppárt tagja lesz.

Surján László, az MKDSZ elnöke, a Fidesz-frakció tagja szerint most nincs napirenden a Fidesz nemzetközi szervezeti tagságának kérdése. Lapunk kérdésére ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy Kövér László Fidesz-elnökké való megválasztása előtt elmondott beszédében utalt arra, hogy a pártnak később dönteni kell arról: EU-csatlakozásunk után elfogadja-e az Európai Néppárt invitálását vagy az Európai Parlament liberális frakciójának tagja kíván-e lenni. Surján hangsúlyozta, hogy a döntés a Fidesz belügye, ám szerinte magáért beszél, hogy a párt mindkét partnerszervezete, az MKDSZ és a Fidelitas is az Európai Néppárthoz tartozik. Az MKDSZ itt megfigyelői státussal rendelkezik, a Fidelitas pedig az Európai Néppárt diákszervezetének teljes jogú tagja, alelnököt is ad.

Az MKDSZ-nek jelenleg 2500-3000 tagja van. A parlamenti képviselők között párttagok csak a Fideszből csatlakoztak a szövetséghez, de a parlamenten kívül MDF-esek, MDNP-sek és kisgazdák is. Surján ugyanakkor hangsúlyozta: elsősorban nem arra törekszenek, hogy Fidesz- vagy MDF-tagok lépjenek be. Ez ugyanis csupán szimbolikus gesztus, de a kormányzatot támogató szervezett tagságot nem gyarapítja. Az a céljuk, hogy olyan értelmiségiek, akik idegenkednek attól, hogy egy párthoz csatlakozzanak, az MKDSZ révén be tudjanak kapcsolódni a közéletbe.

A Fidesszel való együttműködés távlati céljáról Surján azt mondta: a kereszténydemokrata szövetség 1997-es megalakulása óta hirdeti, hogy a rokon gondolkodású erőknek egy pártba kellene egyesülniük. Pillanatnyilag azonban úgy látja, hogy az MDF és az MDNP nem kíván önállóságáról lemondani. Ezzel szemben ő úgy véli, a rokon gondolkodású erők együttműködésének hatékonysága és a választók számára világos üzenetek megfogalmazása nagyobb érték, mint az önállóság.

Balázsi György
NÉPSZAVA
2000. április 25.

Vissza a kezdőlapra