Nyilatkozat
a köztársasági elnök jelöléséről és annak fogadtatásáról

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség örömmel üdvözli, hogy a Független Kisgazda Párt Mádl Ferenc akadémikust jelölte a köztársasági elnöki posztra.

Mádl Ferenc életútja, pártonkívülisége és a magyar nemzet, valamint az erkölcsi értékek iránti elkötelezettsége, továbbá emberi sajátosságai biztosítják, hogy a rá váró feladatot maradéktalanul és közmegelégedésre lássa el.

Biztató jel, hogy a baloldali ellenzék nem kíván ellenjelöltet állítani. Ugyanakkor elvárható, hogy azok a politikai erők, amelyek oly gyakran hangoztatják a megbékélés szükségességét, ezen túlmenően, szavazataikkal is támogassák a köztársaság leendő elnökét. Feleslegesnek és károsnak tartjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek “a jelöltállítási bohózat” végéről szólnak, hiszen - ha ilyen egyáltalán volt is - azt az ellenzéki erők hozták létre, felesleges találgatásaikkal.

Ez a jelöltállítás megmutatta, hogy a kormányzó jobbközép politikai erők és a jobboldali ellenzék között jelentős felfogásbeli és értékrendbeli különbség van: a MIÉP volt az egyetlen párt, amelyik nem a jelölt tényleges személyisége, hanem saját politikai sémái alapján formálta elutasító véleményét.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség reméli, hogy az ellenzék elismerve, hogy korábban megfogalmazott aggodalmai alaptalanok voltak, lehetővé teszi, hogy már az első választási forduló megadja az országnak az új köztársasági elnököt.

Budapest, 2000. május 5.

Surján László
az MKDSZ elnöke


Vissza a kezdőlapra