A globalizáció nemcsak negatív
Az olajár emelésének esetleges következményei

Az olaj árának emelkedése természetesen világszerte növeli a benzin árát is. Az Egyesült Államokban már két dollárt is elkérnek egy gallonért. Ez ugyan sokkal olcsóbb, mint nálunk, de az amerikaiak élesen reagáltak: a törvényhozók beavatkozást sürgetnek, a lakosok takarékoskodnak. Los Angelesben a városkörnyéki vonalakon 13 százalékkal nőt a forgalom márciusban.

Az USA tagállamainak törvényhozása szeretné a benzin adótartalmát legalább 10 centtel csökkenteni. Washingtonban a képviselők azt akarják elérni, hogy az elnök állítson le minden olyan segélyt, amely az olaj árát magasan tartó országokba irányulna.

Sokan azt remélik, hogy az olajtermelő országokkal (OPEC) történő egyeztető tárgyalások végül megegyezésre vezetnek. Mindez persze az egész világra kihat.

Ránk is. Szinte csak az olaj árának emelkedéséről illetve a jelenlegi nagyon magas értéken való maradástól függ, tudunk-e életszínvonalat, vásárlóerőt növelni a bérből élőknek, és a nyugdíjasoknak egyaránt. Az olajtermelőkre nyugatról háruló nyomás minket is jobb helyzetbe hozhat. A sokat szidott, sokak által kedvelt globalizáció ilyesmit is jelent.
 

Vissza a kezdőlapra