Az Új Év új elnököt adott Oroszországnak

A tíz éve folyamatosan vezető kommunisták és az alig három hónapja alapított új Egység Párt fej-fej mellett végeztek az oroszországi parlamenti választásokon. Noha most is a kommunista frakció a legnagyobb, számukra mégis vereséggel felérő győzelemről van szó. Igen sok körzetben független jelölt nyert, s így a kommunisták nem uralják már többé a Dumát. Ezért 1999. fordulópont az orosz demokrácia történetében.

Az erkölcsi győztes, az Egység Párt "jó hátteret ad a következő évi elnökválasztáshoz, amelynek első számú esélyese ezáltal Jelcin hivatalos örökösének is számító Putyin miniszterelnök." - írtuk 11 napja. Vélekedésünk csak megerősödött, amikor most, Szilveszter napján híre jött: Jelcin lemondott s a hatalmat ideiglenesen Putyin vette át. A fiatal miniszterelnök utódlási esélyei tovább növekedtek. Jelcinnel a kelet-európai átalakulás meghatározó és tiszteletre méltó alakja távozik a hatalomból. A váltás - Martonyi János külügyminiszternek a Déli Krónikában elmondott szavai szerint - nem okoz változásokat a lassan normalizálódó magyar-orosz kapcsolatokban.

A választások hivatalos eredményének ismeretében is érvényes, amit az első forduló után írtunk: Az eseményekből hazai szemmel nézve két tanulság adódik:

  1. A politikai inga már Oroszországban sem a baloldalra mutat. A nemzetközi háttér sem Thürmer 5 százalékot verdeső nagy ívű reményeit, sem a nyugat-európai szociáldemokrata miniszterelnökök nagy számától elvakult MSZP gőgjét nem támasztja alá.
  2. Oroszországban is hasonló a helyzet, mint a magyar jobb oldalon. A választók nem egy párthoz kötődnek, hanem reményeiket vetik a vágyaikat leginkább beteljesítő pártba. (1945: FKGP, 1947: DNP, 1990: MDF, 1994: fordított logikával MSZP, 1998: Fidesz-MPP.) Ideje lenne a pártszerveződéseket a lakossági elvárásokhoz igazítani, s nem a fordítottjával erőlködni!

A távozó Jelcin elnök reményét Putyinba vetette. A tavaszi választásokon dől el, Jelcin választása azonos-e az orosz lakosságéval. A legnagyobb esély biztosan számára nyílt meg.