Orbán Viktor miniszterelnök résztvett spanyolországi villámlátogatásán az európai néppártok vezetői értekezletén, s interjút adott az ABC nevű konzervatív irányultságú spanyol lapnak.

Interjú-részlet Orbán Viktorral az ABC spanyol napilapban (2000.02.07.)
A teljes interjú

Mi késztetett egy miniszterelnököt, aki egyben a Liberális Internacionálé alelnöke, arra hogy részt vegyen az Európai Néppártok madridi találkozóján?

Számunkra egy kissé kényes dolog ebben a közösségben mutatkozni. A FIDESZ ugyanis egy nagy ernyőt nyújt a jobbközép politikusoknak és formációknak Magyarországon. Van a pártban egy kemény mag, amelyet mi konzervatív liberálisokként azonosítunk, ezen kívül vannak még sorainkban kereszténydemokraták, és más konzervatívok. Így a Liberális Internacionáléval és az Európai Néppárttal kettős kapcsolatunk van, ezért fogadok el mindkét irányból, minden meghívást. A madridi találkozó bebizonyította számomra, hogy a Néppárt tudatosan fordul a jövő felé. Hosszú távú terveik ösztönző hatásúak és a tanácskozás címének, "Európa 2010", puszta említése is sokat ígérő. A záródokumentum jó és  hatékony politikai alapja lesz az együttműködésnek. Továbbá kihasználtam madridi látogatásomat kétoldalú kapcsolatok  ápolására, mint például a szűk körű Visegrádi csoporttal folyatott találkozó, kollégáimmal a lengyel és a szlovák miniszterelnökökkel Buzekkel és Dzurindával.

Vissza a kezdőlapra