Csetepaté a parlamentben

Kedd este nem sokan hallgathatták a parlamenti közvetítést. A kitartók érdekes jelenetnek lehettek tanúi. A téma nem volt túlságosan érdekes. Mindössze egy országgyűlési határozat arról, hogy szeptember 30-át, az első szabad  önkormányzati választás napját ezentúl tegyük a települési önkormányzatok, az önkormányzatiság napjává. A gondolatot lelkesen támogatta mind a hét önkormányzati szövetség, ezek pedig pártpolitikai szempontból távol sem  egységesek, a teljes támogatottság politikai konszenzust sejtetett. A bizottsági viták során sem volt jele semmiféle komoly ellenvetésnek, a Fidesz vezérszónoka, Kőszeg kereszténydemokrata polgármestere, Básthy Tamás ennek megfelelő, békés, konszenzus-kereső beszédet mondott.
S ekkor jött a hideg zuhany, amit ugyan a hőmérséklet indokolt, a téma nem. Bauer Tamás kért szót, és tiltakozott a javaslat ellen, mondván, hogy ez olyan, mint régen a vasutasnap, meg a hasonló napok, ahol érdemi támogatás helyett egy-egy ünnepnapot kaptak az érintettek. A kormány ne számolja fel az önkormányzatokat, adjon nekik pénzt, ne ünnepet. Azonnal csatlakozott Bauerhez Csurka István is. Kialakult hát a furcsa pár, bár tudjuk, a jobb és bal szélsőség gyakran összeér.
A vita további szakaszában a "ki ártott többet az önkormányzatoknak" témájú sárdobálás következett, majd - amikor látszott, hogy ezt a párbajt az ellenzék elveszti, Mécs Imre próbált más fordulatot adni az ügynek. Nemes egyszerűséggel közölte:  ellenkezik az önkormányzatiság eszméjével, hogy a kormány maga akarja megmondani mikor ünnepeljenek az  önkormányzatok. Rájuk kell bízni, tegyék, amikor nekik jól esik. Ez indította e sorok íróját is egy kétperces hozzászólásra: Azt kívánta, hogy az SZDSZ-nek és a MIÉP-nek legyen minél több  nem listán, hanem körzetben megválasztott képviselője, mert akkor tudnák, hogy a Mécs Imre által kívánt ünnep már minden  településen létezik, legalább is a kisebb, emberi léptékűek falunapot, városnapot tartanak. Csurka István bekiabált: az a  Búcsú. Ezt Eörsi Mátyás megtetézte, egy hozzászólásban kifejtetve ugyanazt, amit Csurka mondott.
A hozzá nem értés ezen szintjén és a késő esti melegben nem volt értelme továbbképezni az SZDSZ-MIÉP tengely jeles  képviselőit. A vitából a szocialisták bölcsen kimaradtak, csak akkor mordultak fel egy-egy kétperces erejéig, ha imádott Bokrosukat érte valamiféle kritika.
Remélem érti a kedves olvasó, hogy egyetlen magyar választókörzetnek sem kívánom, hogy MIÉP-es vagy - horribile scriptu -  SZDSZ-es képviselője legyen.
Ez a vita megmutatta, nem ismerik, hogy telnek a napok Magyarországon. Nem ismerik az  ünnep fogalmát és értelmét sem. Kiderült az is, nem ismerik saját párttársaik véleményét, a parlamenti és az önkormányzati  világ között nincs eszdéesz kapcsolat. A vita szószerinti jegyzőkönyvét minden polgármesternek ismernie kellene.

A félreértések elkerülése érdekében közöljük: Bauer Tamás a kormánypártok legjobb propagandistája, de fizetését nem erről az oldalról kapja. Ő már csak magától ilyen.

Surján László
Vissza a kezdőlapra