Párthírek

Mondd, te kit választanál?FIDESZ
Kövér László értékelése az elmúlt két évről

Kövér László szerint az előző kormánypártok részéről képmutatás politikai agresszivitással vádolni a Fidesz vezette kabinetet azért, mert tevékenysége során nem törekszik mindenáron a kompromisszumkeresésre. A Fidesz - MPP elnöke ezt a kormányzati ciklus félidejének mérlegét megvonva jelentette ki. A Fidesz elnöke rámutatott: a jelenlegi koalíciónak sokszor hiábavaló konszenzust keresnie, mivel számos kétharmados törvénynél az MSZP és az SZDSZ képes még a saját korábbi szakmai álláspontjának is ellentmondani, amit többek között jelez a két ellenzékbe szorult párt "pálfordulása az ügyészség státusának kérdésében".
Enyhén szólva is valótlanság azt állítani, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció politizálása a kompromisszumkeresésen nyugodott. Ellenkezőleg a szocialisták és a szabad demokraták ellentmondást nem tűrve érvényesítették kétharmados többségüket és akaratukat olyankor - például az önkormányzati törvény, az önkormányzati választójogi törvény, a házszabály módosítása, a nemzetbiztonsági törvény, az új nyugdíjtörvény -, amikor érdekük úgy kívánta - jelentette ki. Hozzátette: más esetekben, az új alkotmány hatpárti egyetértéssel megalapozott normaszöveg-elfogadásának elmaradása, az alkotmánybíró-jelölések során tapasztalt, a testületet a működőképesség határára sodró késlekedések, az előző koalíciós partnerek közötti, vagy a legnagyobb kormányzópárton belüli nézetkülönbségek akadályozták meg, vagy hátráltatták a törvény megalkotását, illetve a döntések meghozatalát.
Nehezen felfogható, hogyan vádolhatja demokratikus deficittel a jelenlegi koalíciót egy olyan párt elnöke, amely a rendszerváltozás után tíz évvel is foggal-körömmel ragaszkodik a korábban megszerzett illegitim előnyeihez - hangsúlyozta a Fidesz elnöke, utalva a szocialistáknak az ingatlanhasználattal kapcsolatos álláspontjára. Kövér hozzátette: a Fidesz vezette kormány csupán a választói akaratból következő jogát érvényesíti azokban a kérdésekben, amelyekbe a markáns véleménykülönbségek miatt kizárt kompromisszumot találni.

Az Orbán-kormány és a Horn-kabinet felező időszakának teljesítményét összehasonlítva emlékeztetett arra, hogy a Fidesz vezette kormány még nem lépett hivatalba, amikor a párt parlamenti frakciója már az Országgyűlés elé terjesztett egy nagyon lényeges törvényjavaslatot a pazarló tb-önkormányzatok felszámolására. Ezzel szemben a Horn-kormány 1994-ben elfelejtette befejezni a választási kampányt, és a kormányzás megkezdése helyett a határokon belül és kívül tovább pocskondiázta az MDF-kabinetet, siralmas képet festve az ország gazdasági helyzetéről - mondta Kövér László, hozzáfűzve, hogy az előző kormány nyolc hónapig tartó semmittevésének egyenes következménye lett a Bokros-csomag.
A Fidesz és az FKGP együttműködését értékelve Kövér László rámutatott: bár a koalíció megkötésekor erősen túlzónak tartotta az annak működőképességére vonatkozó ellenzéki aggodalmakat, mégsem gondolta volna, hogy a ciklus félidejéhez érkezve kevesebb konfliktus lesz a két párt között, mint annak idején az MSZP és az SZDSZ között. A kisgazdapárt még a koalíció szimpatizánsainak várakozásait is felülmúlta - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki szerint az MDF ezzel szemben kisebb csalódást okozott, elsősorban a polgári pártok integrációs folyamatának lelassulása miatt.

A Fidesz elnöke a következő két év legfontosabb kormányzati feladatai között említette az autópálya-építést, a MÁV rekonstrukcióját, az infrastruktúra fejlesztését és az egészségügy reformjának felgyorsítását. - Úgy kell új elemeket beemelni a kormányzati prioritások mellé, hogy az eddig meglévők ne sérüljenek - mondta Kövér László, jelezve, hogy a családpolitikának továbbra is elsőbbséget kell élveznie.


MSZP
 
 MSZP Választmány
MHL vélemény
A szocialisták a jelenlegi helyett egy másik Magyarországot, az "új többség Magyarországát" szeretnék megteremteni - mondta Földes György, az MSZP Országos Választmányának elnöke a testület ülése után. 
Árulkodó szavak. Mi az hogy új többség Magyarországa? Mindet vádolnak, hogy nem adunk teret a kisebbségnek. Ám soha nem mondtuk, hogy ők nem részei az országnak.Ha tübbségük lenne, nem lenne Magyarország a miénk is?
A vitában felszólalt az egykori kormányfő, Németh Miklós is, aki hangsúlyozta: nem szabad engedni, hogy a jobboldal kisajátítsa a nemzetet.
Lám, Földes épp azt hirdette meg, amivel Németh minket támad. A jobb oldal nem kisajátítja a nemzetet, csak annak többségét alkotja.
Vitányi Iván választmányi alelnök kijelentette: a promgramtervezet központi eleme, hogy az MSZP meg kívánja állítani a társadalom kettészakadását.
A kettészakítók a kettészakítás ellen! Jó taktika, mert négy év alatt semmiképp nem lehet felzárkózni. De a szegények helyzete most javul, eddig romlott!Nyugdíjasok Pártja

A Nyugdíjasok Pártja nem kíván csatlakozni a KDNP és a MSZDP választási együttműködéséhez

Választási együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot az előző hét végén a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt. Az előzetes tájékoztatás szerint a szövetséghez csatlakozott volna a Nyugdíjasok Pártja is.

A KDNP-vel korábban valóban tárgyaltunk az együttműködés lehetőségéről, azonban a Kapolyi László vezette szociáldemokratákkal nem kívánunk semmiféle szövetségre lépni – mondta a Magyar Nemzetnek Michaletzky Vilmos, a Nyugdíjasok Pártjának elnöke. "A Bokros-csomag óta nyilvánvalóvá vált, hogy gazdaságpolitikai felfogásunk szöges ellentéte a magukat baloldalinak, szocialistának nevező pártokénak".
A Nyugdíjasok Pártja jelenleg a Társadalmi Szervezetek Konföderációjával tárgyal az együttműködés lehetőségeiről. (A Társadalmi Szervezetek Konföderációjának tiszteletbeli elnöke Surján László, az MKDSZ elnöke)

A KDNP és az MSZDP az előzetes tervek szerint egyébként már ősszel összeállítja közös képviselőjelöltjeinek névsorát.

Elemzők szerint egyébként Giczyék könnyen bejutnak a parlamentbe:
az épület látogatása ugyanis a jubileumi időszakban  a magyarul beszélők számára ingyenes.


Vissza a kezdőlapra