Putyin győzött

Oroszországban már az első fordulóban megszerezte az államfői posztot az ügyvezető elnök.

A vasárnapi orosz elnökválasztás érvényes, mert - közép-európai idő szerint este fél hatig - a választásra jogosult 107 millió állampolgár több mint fele, 54 százaléka élt választójogával. A 89 orosz területen kivétel nélkül meghaladta a részévteli arány a szükséges 50 százalékot. Az orosz elnökválasztást több mint ezer nemzetközi megfigyelő ellenőrzi, köztük magyarok is. Az MTI munkatársának Csapody Miklós (MDF) országgyűlési képviselő - aki az orosz ombudsman meghívására érkezett a választásokra - úgy nyilatkozott, hogy a választásokat "szabályosnak, szabadnak és törvényesnek kell tekinteni". A választást nem zavarták meg komolyabb incidensek.

A leadott szavazatok 93 százalékának összeszámlálása alapján az ügyvezető államfő a voksok csaknem 52 és fél százalékát kapta meg. Vetélytársai közül a kommunista Gennagyij Zjuganov a szavazatok nem egészen 30 százalékát, míg a liberális Grigorij Javlinszkij eddig 5,8 százalékot szerzett. A szélsőjobboldali Vlagyimir Zsirinovszkij 4 százalék körül az ötödik helyre szorult.

Putyin éjszakai sajtóértekezletén közölte, hogy megkezdi a tárgyalásokat a kormányalakításról. Miniszterelnök-jelöltjének nevét nem árulta el, azt viszont közölte, hogy pontos tájékoztatást akarnak adni az ország helyzetéről, és népszerűtlen intézkedésekre is számítani lehet.

Gennagyij Zjuganov közölte, hogy pártja megfigyelői mindenütt begyűjtik a választási bizottságok szavazatszámlálási jegyzőkönyveinek másolatát, és ők maguk is összesítik az adatokat, mert csalást gyanítanak.

Putyin sikerét már az Országos Választási Bizottság elnöke is bejelentette. Alejkszandr Vesnyakov közölte, hogy a hivatalos végeredményeket legkésőbb április 6-ig hozzák nyilvánosságra. Nincs szükség második fordulóra, Putyin négy évre Oroszország elnöke. Beiktatási ünnepségére várhatóan május 8-án kerül sor.

Martonyi János magyar külügyminiszter szerint új korszak nyílik Oroszország életében azzal, hogy Vlagyimir Putyint választották államfővé. Martonyi János szerint várhatóan erősödni fog a politikai és a gazdasági stabilitás, és Magyarország nagy várakozással tekint az új korszak elé. A magyar diplomácia Genfben tárgyaló vezetője hozzátette: Putyin győzelme minden tekintetben megfelelt a várakozásoknak mind a szavazati arányokat tekintve, mind pedig abban, hogy megszerezte az abszolút többséget, és ez feleslegessé tette a második fordulót.

Madeleine Albrihght amerikai külügyminiszter a CNN-nek nyilatkozva méltányolta Putyin erőfeszítéseit a gazdasági reformok tekintetében, ám utalt a csecsenföldi háborúra is, kifejezve fenntartásait.
 

Vissza a kezdőlapra