Indokolt remény

A népi bölcsesség tanítja:  "Harangos macska nem fog egeret."

Ez jutott eszembe, amikor a hétvégi képviselői futárposta elhozta a szokásos "pakkot", ami most alig két kilónyi olvasnivalót jelentett. Ezek között ott lapult a havonként szokásos "A KSH jelenti" füzet is.  Találtam ugyanis - ha nagyon haloványan is - egy-két biztató adatot. Nem kell, nem szabad még túlértékelni őket, tudom jól. Mégsem állom meg, hogy néhányukra ne hívjam fel a figyelmet.

Először is érdemes felfigyelni arra, hogy nemcsak az élveszülések száma csökken, hanem e csökkenés mértéke is. A társadalmi változások általában nem hirtelen következnek be, hanem apró lépésekben. 1996-ban 6800, 1997-ben 4900, 1998-ban 3000, 1999-ben már "csak" 2300 fővel csökkent az élveszülések száma.

Szörnyű, hogy egyre kevesebb gyermek születik, de valamit jelez, hogy a Bokros csomag utáni években megkezdődött a csökkenés mérséklése.

Ám ez még nem indokolná, hogy a MHL oldalain megfogalmazzunk valami reményt. A remény azonban még két fontos adattal alátámasztható: Idén januárban 169, februárban 505 gyermekkel több született, mint egy évvel ezelőtt! A növekedés nemcsak az abszolút számokra, hanem 1000 lakosra vetítve is igaz, ha így számolva mérsékeltebb is. Tehát nem a szülőképes nők számának növekedése a meghatározó tényező.

Végkövetkeztetésünk: Korai még örvendezni, de a remény már indokolt!

Surján László

Vissza a kezdőlapra