A Szentatya a keresztúton

Vajon minket is megérintett Nagypéntek misztériuma?
Lezárult az áradás elleni küzdelem első szakasza a Tisza középső részén. Orbán Viktor miniszterelnök szolnoki sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy eddig az volt a kérdés, képes-e Magyarország ilyen hatalmas vízoszlop magasságáig megemelni a gátakat. A feladatot sikerült megoldani. Az újabb kérdés az, hogy képesek vagyunk-e ellenőrzésünk alatt tartani a védelem szempontjából kritikus Tisza-szakaszt. A miniszterelnök szerint a sikerre jó esélyünk van, mert jó szakemberek dolgoznak a gátakon. A kormányfő elismeréssel szólt a hatóságok munkájáról: olajozott fogaskerekekhez hasonlatos módon működnek az önkormányzatok, a rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem. - Akár sikeres lesz a védekezés, akár nem, az embernek az a benyomása, hogy mindenki megtette a magáét. S mi többre lehet igényünk? Nemcsak a kisebb kár miatt, de azért is fohászkodunk a sikerért, mert az elköszönő század kudarcai után épp erre van a legnagyobb szükségünk.

A Magyar Posta 100.000 darab készpénz-átutalási megbízást, vagyis sárga csekket gyártott. Ezek az ország valamennyi postáján megtalálhatóak lesznek A belföldi postautalványon, vagyis a rózsaszín csekken befizetett támogatás feladási díját meg kell fizetni, de a posta ezt a pénzt továbbra is adományként kezeli és továbbítja az árvízkárosultak javára. - Öröm, hogy a Posta nem lett a helyzet vámszedője!

Folyamatosan érkeznek a segélyek az árvízkárosultak javára illetve a mentés elősegítésére.


Meggyorsították a vámkezelést is

Szolnokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy nagykörűi fiatalembert, aki szöggel kilyukasztotta egy, az árvízi védekezésben résztvevő Zetor gumiját. Előtte ugyanis szóváltásba keveredett a traktor vezetőjével. - Gyors ítélet nyilván a katasztrófa helyzet miatti rendkívüli állapottal kapcsolatos. Lehet, hogy még visszasírjuk az árvizet?

A Miniszterelnöki Hivatalban felmerült, hogy több fokozatú minimálbér-skálát vezessenek be. Ez azt jelentené, hogy a magasabb iskolai végzettséghez nagyobb minimálbért állapítanának meg. Az általánosan bevezetett 40 ezer forintos minimálbér emelés 745 ezer embert érintene, az ő bérüket átlagosan csaknem 25 százalékkal kellene növelni. Ez a hatásaival együtt 200 milliárd forintos többletköltséget jelentene a gazdaságban. - Elfogadhatatlan, hogy ennyien éljenek havi 25500 forintból Magyarországon. Egy részük nyilván a tb. járulék elkerülése miatt van minimálbérre bejelentve, más részük valóban a nyomorszinten keres. A többlépcsős minimálbér viszont jobban megfelel az igazság-éreztünknek. A csaknem 25 %-ra való utalást azonban nem értjük: a 40000 forintra való emelés köze 60 százalékot (56.9) jelent!


Az FKGP eltörölné azt a rendelkezést, amely szerint csak háromszor lehet pártelnökké választani ugyanazt az embert. - Újabb világos jele annak, hogy nem a pártelnököt jelölik köztársasági elnöknek.

A szocialisták azzal vádolják a kormányt, hogy nemcsak a gazdaságban, hanem a közigazgatásban is meg akarja erősíteni a hatalmát. - A vád mögött a félelem, az ő eddigi privilegizált helyzetük gyengül meg. Tipikusan a bagoly mondja a verébnek, hogy nagy a feje.

A fenti két párthírrel kapcsolatban bemutatunk két nagy fejet:

                                   Nem illenek össze!                                
 

Vissza a kezdőlapra