KISEBBSÉGI FIGYELŐ

SZLOVÁKIA

Általános információk

A szlovák kormány

1998. októberében lépett hivatalba.
 

Miniszterelnök: .
Miniszterelnök-helyettesek:
törvényalkotásért felelős:
gazdasági:
európai integrációért felelős:
emberi jogi és kisebbségi ügyekért felelős:
Belügyminiszter
Egészségügyi miniszter
Építésügyi és közmunkaügyi miniszter
Gazdasági miniszter
Igazságügy miniszter
Környezetvédelmi miniszter
Közlekedési, távközlési és szállítási miniszter
Kulturális miniszter
Külügyminiszter
Mezőgazdasági miniszter
Munkaügyi, szociális ügyek miniszter
Oktatási és tudományos ügyek minisztere
Pénzügyminiszter
Privatizációs miniszter:
Védelmi miniszter
Mikulás Dzurinda

Lubomir Fogas
Ivan Mikos
Pavol Hamzik
Csáky Pál
Ladislav Pittner
Tibor Sagát
Harna István
Lubomir Harach
Ján Carnogursky
Miklós László
Jozef Macejka
Milan Knazko
Eduard Kukan
Pavel Koncos
Peter Magvasi
Milan Ftácik
Brigitta Schmögnerová
Mária Machova
Pavol Kanis

A parlament felépítése

A Szlovák Köztársaság Parlamentje (Narodna Rada Slovenskej Republiky) egykamarás. Elnöke Jozef Migas (a Demokratikus Baloldal Pártjának elnöke). A 150 közvetlen választással választott képviselő mandátuma 4 évre szól. A legutóbbi választások 1998. szeptemberében voltak.

A parlamenti pártok: Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK), Demokratikus Baloldal Pártja (SDL), Magyar Koalíció Pártja (SMK), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Polgári Egyetértés Pártja (SOP), Szlovák Munkás Szövetség (ZRS).

A kormánykoalíció pártjai: Szlovák Demokratikus Koalíció, Demokratikus Baloldal Pártja, Magyar Koalíció Pártja, Polgári Egyetértés Pártja.

A nagyobb pártok

Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK): 1997-ben alakult ötpárti koalíció az 1998. évi választásokra. Tagjai: Kereszténydemokrata Mozgalom, Demokratikus Párt, Szlovák Demokratikus Szövetség, Zöldek Pártja, Szociáldemokrata Párt.

Demokratikus Baloldal Pártja (SDL): 1939-ben alakult, mint Szlovákia Kommunista Pártja. 1944-ben összeolvadt a szociáldemokratákkal. 1948-ban összeolvadt Csehszlovákia Kommunista Pártjával. 1992-ben feloszlott e szövetség és azóta önálló működik.

Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS): 1991-ben alakult a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) mozgalom egyik platformjaként, majd röviddel ezután önálló mozgalommá szerveződött.

A magyar pártok és érdekvédelmi szervezetek

Szlovákiában a rendszerváltást követően 4 magyar politikai mozgalom, illetve párt alakult: a Független Magyar Kezdeményezés (1992 óta Magyar Polgári Párt), az Együttélés Politikai Mozgalom, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, a Magyar Néppárt, és 1995 őszén a Magyar Népi Mozgalom a Megbékélésért és a Jólétért.

Magyar Koalíció Pártja (MKP): 1998. április 22-én Dunaszerdahelyen volt az alakuló közgyűlése. Az Együttélés, a Magyar Polgári Párt és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom egyesüléséből jött létre. Programja szerint a kisebbségi érdekvédelemhez szükséges jogi keretek biztosításáért, a gazdaság modernizálásáért küzd, hogy megvédje, illetve tovább építse a szlovákiai magyarság fejlődését biztosító intézményeket, szervezeteket, iskolákat és önkormányzatokat. Az elmúlt egy évet tekintve az MKP jelentős sikereket könyvelhet el, hiszen az 1998-as parlamenti választásokon a kapott szavazatok alapján kormányzati szerephez jutott. Az 1998. decemberi helyhatósági választásokon is – a jelölt és megválasztott polgármesterek arányát tekintve - jól szerepelt és az államfőválasztáson is jelentős szerepet játszott, mert a magyarság - mint a választás “mérlegének nyelve” - 9O %-a által támogatott Rudolf Schuster érte el a legjobb eredményt. Mindazonáltal a párt életében jelentős akadályt jelent az, hogy nem épült ki még mára sem megfelelően a párt szervezete, nincs regisztrált tagsága, szervezeti és működési gondokkal küzd. Az MKP legutóbbi (november 13-ai) alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlésén bizonyos változások történtek: a tiszteletbeli alelnöki posztot megszüntették, valamint kialakítottak egy ügyvezető elnöki státust, amit Duray Miklós tölt be. Újraválasztották Bugár Bélát pártelnökké és Duka-Zólyomi Árpádot általános elnökhelyettessé. A közgyűlésen megszüntették az anyapártok platformjait. Ezzel néppártnak nyilváníthatja magát az MKP, amivel az is a szándéka, hogy az Európai Demokratikus Unió (EDU) és az Európai Néppárt (EPP) tagja legyen, ahova tavaly kérte a felvételét. Az EDU tényfeltáró bizottsága november közepén Komáromban tartózkodott, ahol azt elemezte, hogy az MKP teljesíti-e a tagsággal járó feltételeket.

Együttélés: A politikai mozgalom 1990-ben alakult. Elnöke: Duray Miklós. A magát centralistának mondó, a konzervatív és liberális eszmerendszert valló mozgalom céljának a csehszlovákiai kisebbségek összefogását tekintette. A független Szlovákia létrejötte után önálló magyar politikai pártként folytatta működését. 1998. április 22-én a Magyar Polgári Párttal és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalommal egyesülve létrehozták a Magyar Koalíció Pártját. Az Együttélés mindenekelőtt az önkormányzatiság megteremtésében látta a kisebbségek kulturális és politikai önmegvalósításának a biztosítékait, s e koncepciónak megnyerte a többi szlovákiai magyar pártot is.

Tagja a Liberális Internacionálénak.

Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDH): A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom keretében alakult ki, amelytől 1990 első felében különült el. Elnöke: Bugár Béla. Konzervatív jellegű, keresztény-nemzeti szellemiségű mozgalom. Nagy súlyt fektetett a szlovák ellenzéki és demokratikus körökkel kialakított együttműködésre. Mind az 1990-es, mind az 1992-es parlamenti választásokon ellenzékben politizált, koalícióban az Együttműködéssel. 1998-ban az Egyesüléssel és a Magyar Polgári Párttal közösen létrehozták a Magyar Koalíció Pártját. Tagja az Európai Kereszténydemokrata Uniónak és az Európai Demokrata Uniónak, ahova 1993-ban kapott állandó megfigyelői státuszt.

Vissza a kezdőlapra Vissza a kisebbségi oldalra