Botrány a Szociális bizottságban
Az elnök is elhagyta a termet

Az Egészségügyi és Szociális bizottság mai üléséről az MSZP frakció kivonult mivel a kormány nem támogatta módosító indítványait. A kivonulás előtt azt javasolták, hogy tekintettel a kormány elutasító magatartására az indítványokat a bizottság ne tárgyalja meg külön-külön, hanem csomagban szavazzon róla. A kormánypártok elutasították ezt az indítványt, mivel a módosítványokat érdemben akarták elbírálni. A bizottsági vitát a szocialisták áltevékenységnek minősítették és elhagyták a termet. A szabaddemokrata módosítok eleve csomagot képeztek, s az ülés elején éppen szabaddemokrata kérésre foglalkozott a bizottság a csomag egyes elemeivel. Fenti vita után ismét szabaddemokrata kérésre a csomag hátralévő részéről együttes szavazás történt, ezt követően a szabaddemokrata képviselő is elhagyta a bizottsági ülést.

1994 és 98 között rendre elvéreztek az akkori ellenzék módosító indítványai. Amikor az MSZP ilyen irányú elutasító magatartását sérelmeztük, Szekeres Imre frakcióvezető úr sajnálkozását fejezte ki, hogy az ellenzék nem tud szakmailag elfogadható módosítványokat készíteni.

A megfogyatkozott, de határozatképes bizottság végigtárgyalta, érdemében vitatta a módosító indítványokat, némelyiküket elfogadta, másoknál pedig jelezte, hogy csatlakozó módosító indítvány formájában kész azok befogadására.
Amikor 1991. végén az ellenzék kivonult a költségvetési vita éjszakákon át tartó szavazásáról, a Ház ellenzéki alelnökei alelnöki megbízatásuk szerint ellátták az ülésvezetés rájuk háruló feladatait. Kökény Mihály bizottsági elnökként nem érzékelte, hogy hasonló párt semleges feladatot lát el, hanem frakciótársaival együtt a kivonulókhoz csatlakozott.

Vissza a kezdőlapra