Meglepő tájékozatlanság
Gondolatok a Szonda Ipsos januári felmérése kapcsán

A pártok népszerűségét bemutató közvélemény-kutatási adatok nem keltenek különösebb riadalmat a jobb-közép politika híveiben. Az MSZP a lakosság körében 8 százalékkal vezet, a biztos szavazók 78 százaléka a két nagy párt valamelyikét választaná, a jobb oldalon van még 14, a bal térfélen a valamennyi kis pártot is oda számítva 8 százalék. Folytatódik tehát ez erőkoncentrálódás a két nagy párt irányába és kiegyensúlyozott a jobb és bal oldali elkötelezettségűek egymással való aránya is.

Aggodalomra csupán az ad okot, hogy a pártok jellemzésekor a megkérdezettek feltűnő tájékozatlanságot mutattak. Nem reális, de még a politikusok életkora alapján érthető, hogy többen tartják felkészültnek az MSZP-t mint a Fideszt.
Sajnos a többi kérdésre adott válasz már nem magyarázható tájékozatlansággal, csak félretájékoztatással. A megkérdezetek szókimondás és következetesség dolgában 3,4-re értékelték a szocialistákat, 3,2-re a Fideszt. Szerintük az MSZP szociálisan érzékenyebb, nemzeti felelősségtudata nagyobb, gazdasági programja jobb, vezetői hitelesebbek, bizalmat keltőbbek.

Mi, az MKDSZ parlamenti képviselői mindezt másképp látjuk. Bízunk abban, hogy olvasóink többsége is így van ezzel. A felmérés azonban igazolja azokat az aggodalmainkat, amelyek a média szinte korlátlan befolyására vonatkoznak, s amely, mint egy honlapunkon is olvasható tanulmány kifejti, magát a demokráciát is veszélyezteti.
A Magyar-Hon-Lap tehát a jövőben kötelességének tartja, hogy a felmérésben kifejezett értékítélet megváltozatására alkalmas érveket, bizonyítékokat adjon közre, s kéri olvasóitól, hogy azokat saját környezetükben rendszeresen szélesszék.
 

Vissza a kezdőlapra