Szép új világ
A tízparancsolat az iskolában

A Magyar Nemzetben megjelent írás: "A nem keresztények kirekesztettnek érzik magukat" nálunk is felkorbácsolhatja az indulatokat. Pedig épp az amerikai példa mutatja, az Isten kirekesztése hová vezeti el a társadalmat. Az is riasztó jel, ahogy itthon a miniszterelnököt támadják valahányszor erkölcsi értékekre hivatkozik. Ébresztő magyarok!

Tina Fleming főiskolai tanuló Harlan megyében (Kentucky). Az iskola folyosóján mindennap plakát mellett megy el, amelyen a tízparancsolat olvasható. Kérdés, hogy még meddig. Az ACLU amerikai polgárjogi mozgalom (American Civil Liberties Union) panaszt tett amiatt, hogy az iskola területén kitűzték a tízparancsolatot, szerintük ugyanis ez ellentétes "az egyház és az állam szétválasztásának elvével".

A Kentucky államban támadt jogvita nem egyedi eset. Az ACLU az Egyesült Államok más vidékein is pereket indított. A polgárjogi aktivistáknak azonban eddig nem sikerült megakadályozniuk, hogy egyre több iskola tegye közszemlére a tízparancsolatot – plakát formájában, vagy kőbe, esetleg fába vésve. A kezdeményezők remélik, hogy ennek hatására javulni fog a morál az egész országban, és mindenekelőtt az ifjúságot sikerül leszoktatni az erőszakról.

A Mózes által a Sion hegyéről lehozott, kőtáblákra vésett tízparancsolat megismerését és betartását szorgalmazó mozgalom öt évvel ezelőtt indult el a konzervatív Family Research Council kezdeményezésére, miután Alabama állam egyik bírája a tárgyalóteremben kifüggesztette és minden támadással szemben megvédelmezte a bibliai útmutatást. A mozgalom az iskolai erőszak terjedése és különösen a littletoni vérfürdő nyomán nyert lendületet. Azóta egyre több amerikai állam folyamodik a tízparancsolathoz a fiatalkorúak között eluralkodott erőszak elleni küzdelemben. Washingtonban a képviselőház is lándzsát tört a keresztény „magatartási kódex” mellett és 1999 júniusban megszavazta, hogy az amerikai államok iskoláiban és állami épületeiben kifüggeszthetik azt.
Időközben mintegy tíz szövetségi államban már benyújtottak megfelelő törvényjavaslatokat, Kentucky, Indiana és Dél-Dakota államban pedig jóvá is hagyták a kezdeményezést. A CNN hírtelevízió tavaly készült felmérése szerint az amerikai lakosság 74 százaléka támogatja a tízparancsolat közszemlére tételét. A média jelentései szerint azonban sok körzetben elkeseredett harc folyik a kérdésről a polgárok és az iskolák között. Ugyancsak mélyen megosztottak a tanulók is. A Denver Post szerint ugyanis a mozgalom következtében a nem keresztények úgy érzik, kirekesztették őket, számos amerikai pedig úgy véli, abban, hogy a társadalom a tízparancsolathoz fordul, az állam tehetetlensége tükröződik.
Alighanem magától értetődő, hogy Darrell Scott, a littletoni vérengzésben meggyilkolt Rachel édesapja az egyik szorgalmazója a tízparancsolat terjesztésének. A vérfürdő óta eltelt alig egy év alatt számos államban hirdette, hogy fontos a fiatalok elé tárni a jó és a rossz közötti különbséget. „Ismét be kell engednünk Istent az iskolákba” – hangoztatja.
Hogy kifogják a szelet az ACLU vitorláiból, sok helyen az amerikai alkotmányból vagy a Függetlenségi nyilatkozatból vett idézetekkel együtt függesztik ki a tízparancsolatot iskolákban, illetve a bírósági tárgyalótermekben - írja a DPA

Sok zavaró elem van persze a fentiekben. Az Egyház és Állam szétválasztásának miért kellene a közélet, illetve az oktatás és az erkölcs szétválasztásával járnia? Ám gyermeteg dolog azt hinni, ha a tízparancsolat szövege különféle személtető eszközökön olvasható, megjavulnak a vérfürdőt játszó gyerekek. A tízparancsolatnak képletesen szólva a vérünkben és a szívünkben kell lennie. Ismét Robert Schuman jut eszembe: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz!

Vissza a kezdőlapra