Fából vaskarika
Két tagú frakció alakul, ha alakul, a parlamentben
Újraéledhet a vita a médiakuratóriumokról

A két hónappal ezelőtt alakult Szövetség Kelet-Magyarországért Párt parlamenti frakciójának létrehozását jelentette be két független képviselő, Szabó Attila és Cseh Sándor. A kétfős képviselőcsoport egy héten belül megvitatja, milyen módon éljen a médiakuratóriumi elnökségbe való jelölés jogával.Két független képviselő önálló képviselőcsoport megalakítására szánta el magát.

A volt fideszes Szabó Attila és a MIÉP-frakcióból távozott kisgazda szövetségi elnök, Cseh Sándor tegnap bejelentette: a két hónappal ezelőtt alakult, a bíróság által már nyilvántartásba vett Szövetség Kelet-Magyarországért Pártot kívánják képviselni. A kétfős képviselőcsoport a közeljövőben egy fővel bővülhet, mivel a további három független közül egyelőre csupán Szabó Lukács mutat érdeklődést a kezdeményezés iránt. A máris frakcióvezetővé választott Szabó Attila lapunknak erről azt mondta: szívesen látják a politikust, amennyiben változtatni tud stílusán.
Ebben a pillanatban nincs jogi akadálya az új frakció megalakításának -- nyilatkozott a kérdésről Áder János. Az Országgyűlés elnöke ugyanakkor az ügyrendi bizottságot bízza meg a kérdés vizsgálatával. A házszabály az Alkotmánybíróság korábbi döntése nyomán nem tartalmaz a létszámra vonatkozó előírásokat. A kormánypártok ugyan rendezni akarták a kérdést, de ebben az ellenzék nem volt partner, sőt inkább azt hírdette, hogy a rendezés csak a kormány kedvencét, a MIÉP-et akarja legalizálni.
Cseh Sándor tavaly Szabó Lukáccsal együtt próbált meg képviselőcsoportot létrehozni, ám akkor -- Cseh esetében -- még fennállt a hat hónapos átülési moratórium. Az ügyrendi bizottság a kísérletet erre hivatkozva utasította el. Most azonban Szabó Attila és Cseh Sándor is "szabadon mozoghat".

A hetedik parlamenti, egyben a negyedik ellenzéki frakció megalakulása új helyzetet teremthet a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeinek kiegészítésében. A kormánypártok ugyan megválasztották a testületekbe 4-4 jelöltjüket, ám az ellenzék a MIÉP két főre vonatkozó követelése miatt nem tudott megegyezni. A médiatörvény értelmében az új képviselőcsoportot is megilletheti 1-1 hely, miáltal akár minden parlamenti pártnak, köztük a 135 fős MSZP-nek is be kellene érnie egyetlen delegálttal. Egyes szocialista és szabad demokrata politikusok éppen ebből kiindulva a Fidesz "sugallatát" sejtik a frakcióalakítás hátterében, hiszen nem feltételezik azt, hogy az új képviselőcsoport valóban ellenzéki módon viselkedik majd a parlamentben.
A képviselőcsoport egy héten belül megvitatja, milyen módon éljen a médiakuratóriumi elnökségekbe való jelölés jogával -- mondta erről Szabó Attila a Világgazdaságnak. Áder János annyit jegyzett meg: az új frakció ugyanolyan jogosítványokkal rendelkezhet, mint az összes többi. A házelnök korábban jelezte, a médiakuratóriumi elnökségek kiegészítése ügyében az ellenzéki pártok dolga a megegyezés.
A képviselőcsoport megalakulása befolyással lesz a bizottsági helyek, a parlamenti és a képviselőházi helyiségek elosztására, s évente több tízmillió forintos többletet igényel az Országgyűlési Hivatal költségvetéséből. Áder János egyelőre nem tudta megmondani, pontosan milyen többletköltségekről lehet szó.

Minden pontos, minden szabályszerű, - vélem hallani az ügyrendi bizottság határozatát. Mégis sajátos helyzet. Mi lenne, ha 193 frakció alakulna? Hogy nézne ki a ház napirend előtt? - Hogy ez lehetetlen? Pár hónapja a kéttagú frakció gondolata is annak látszott. Szabó és Cseh nem tettek mást, kihasználták a lyukat, amelyet a szocialisták és szabaddemokraták csináltak. Csak nem azért történt így, hogy az SZDSZ-nek 2002 után is legyen frakciója? Politikai nyelvünk máris nyertes. Új kifejezés született: megélehetési frakció.
 

Vissza a kezdőlapra