Gondolatok Varga László “Kérem a vádlott felmentését!” című könyvéről

Mikor elolvasunk egy könyvet, valamilyen hangulatban olvassuk, amelyet az írás lelke ébreszt bennünk. Varga László önéletrajzi írása azokról a közelmúltbeli időkről beszél, amelyekről Radnóti Miklós szavaival elmondhatjuk: oly korban éltünk mi e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt.

Varga László könyvének hangja, bármennyire igyekszik palástolni az író: szomorú. A népi demokráciában, és Rákosi Mátyás uralma alatt megtörtént eseményekről nehéz mosolygó arccal írni. Meglehet: nevetséges lenne. Utódpárt tolla kellene a feladathoz.

Milyen volt kereszténydemokrata képviselőnek, és ügyvédnek lenni ebben a korban, ez a könyv legsokatmondóbb része. Elénk jönnek a negyvenes évek végének történelemformáló szereplői: Rákosi, Barankovics, Mindszenthy, Kéthly. A korabeli parlament légköre.  Mástól nem hallott részleteket ismerhetünk meg a kommunizmus kifogyhatatlan eszköztáráról, amellyel a nép nevében taszítja kínzókamrába a népet. Megbocsátani nagylelkűséget jelent, feledni: balgaságot.

Varga László ügyvédként és politikusként életével arról a filozófiáról tett tanúságot, amelyet Ady Endre így fogalmazott meg: “Ember az embertelenségben.”

Ecsedi  István

A könyv megrendelhető:
Varga László Budapest, 1053 Széchenyi rkp. 19.

Vissza a kezdőlapra