Millenniumi ünnep Budapesten augusztus 20-án


A hivatalos program


 
09.30 MILLENNIUMI ZÁSZLÓFELVONÁS
A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonása a Kossuth téren
10.00 - 11.00 Millenniumi légi-jó
Léggömbök, ejtőernyősök, repülők bemutatója a Duna Erzsébet híd és Szabadság híd közötti szakaszán.
10.00 - 14.00 MILLENNIUMI PROMENÁD 'Négy tér - négy kor - négy hangulat'
Történelmi ízelítő és családi vetélkedő a Budai Felsőrakpart négy pontján:
Clark Ádám tér:   a Honfoglalás és az államalapítás képei
Jégverem utca:    a magyar reneszánsz
Halász utca:        a reformkor
Batthyány tér:      a boldog békeidők
13.30 MILLENNIUMI FEVONULÁS
Jelmezes történelmi menet a budai rakpartról a Jászai Mari térig.
Útvonal: Clark Ádám tér - Fő utca - Halász utca - Bem rakpart - Margit híd - Jászai Mari tér.
13.00 - 14.00 Katonazenekarok Nemzetközi bemutatója 
Nyugati tér
14.00 DÍSZMENET
Katonazenekarok díszmenete a Nyugati tér - Jászai Mari tér - Kossuth Lajos tér útvonalon.
14.50 - 16.50 A Millennium Ünnepe A KOSSUTH LAJOS TÉREN
Tisztavatás
Millenniumi óda ezer gyermek közreműködésével
Orbán Viktor miniszterelnök beszéde
NATO zászlóvivők és katonazenekarok tisztelgése a Magyar Millennium előtt.
17.00 ÜNNEPI SZENTMISE A SZENT ISTVÁN BAZILIKÁBAN
18.30 SZENT JOBB KÖRMENET A KOSSUTH LAJOS TÉRRE
19.30 - 21.00 KATONAZENE
Katonazenekarok bemutatója a budai rakparton, a Halász utcánál és a Bem téren.
20.00 - 21.00 TÁNCOS MAGYAROK
Az Állami Népi Együttes bemutatója a Batthyány téren, ahol ezer év táncos hagyománya elevenedik meg
21.00 - 21.30 ZENÉS FÉNY- ÉS TŰZIJÁTÉK A DUNÁN
A tűzijátékot a Parlament előtt, a Duna vízén álló uszályokról lövik ki.
A Millenniumi fény- és tűzijáték a Duna budai oldalának Lánchíd és Margit híd közötti szakaszáról látható. A legszebb látvány a Margit-híd - Bem rakpart - Fő utca - Gróza rakpart -Erzsébet híd útvonalról tárul elénk, valamint a környező utcákból és a Budai Vár Dunára néző oldaláról.
Idén a Gellért-hegyről is megtekinthetjük ezt az egyedülálló látványosságot.
21.30 - 24.00 MILLENNIUMI UTCABÁL
a budai rakpart három pontján:
Halász utca:
21.30 - 22.00 UP!
22.00 - 22.30 Roy és Ádám
22.30 - 23.00 V.I.P.
23.00 - 23.30 Bon-Bon
23.30 - 24.00 United
Batthyány tér:
21.30 - 22.00 Ghymes
22.00 - 24.00 Republic
Bem tér:
21.30 - 21.45 Honvéd Művészegyüttes: Dobshow
21.45 - 22.15 Not For Sale
22.15 - 23.00 Quimby
23.00 - 24.00 Kispál és a Borz

A Miniszterelnöki Hivatal további információi:

TÉRKÉP A TŰZIJÁTÉKRÓL:
Megtekinthető és letölthető a a Miniszterelnöki Hivatal szereréről!

LEZÁRÁSOK:
Augusztus 18-án 00.00 órától a gépkocsiforgalom elől, augusztus 20-án reggel 7.30-tól a gyalogosforgalom elől lezárják a Széchenyi rakpartot.
Augusztus 20-án 18.00 órától a gépkocsi- és gyalogosforgalom elől zárják le a Lánchidat.

MILLENNIUMI ARANYBANKJEGY:
Megjelenés: 2000. augusztus 21.
Megvásárolható a postahivatalokban.

 

Katolikus egyházi programról - előzetes sajtótájékoztató

Sajtótájékoztatón ismertették augusztus 10-én az egyház augusztus 20-ai programjait Budapesten. A sajtótájékoztatón Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek bejelentette, hogy Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár személyében 62 év után ismét pápai legátus érkezik Magyarországra az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségekre. A bíboros tájékoztatása szerint II. János pápa üzenetet küld az ünnepségre: a budapesti Szent István-bazilika előtt Angelo Sodano bíboros vezeti majd a szentmisét.

Paskai László kiemelte továbbá: Magyarország vendége lesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka is, (A pátriárka 20-án délelőtt a Szikla-kápolnában mutatja be a keleti ortodox ritus szerinti ünnepi miséjét! Ez a honlapszerkesztők magániformációja)  aki egyháztörténelmi jelentőségű bejelentést tesz, miszerint a keleti ortodox egyház a szentjei közé emelte Szent Istvánt és Hierotheos térítő püspököt. Az erről szóló bullát a pátriárka olvassa fel görög, Semjén Zsolt, a kulturális tárca egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkára pedig magyar nyelven. A bíboros véleménye szerint a kanonizálásnak jelentős a szerepe a katolikus-ortodox párbeszéd szempontjából.

Az idei Szent Jobb-körmenet végső állomása a Kossuth tér lesz. Az ereklyét innen az egyházi méltóságok a Parlamentbe viszik és a Szent Korona mellé helyezik. A Parlament épületében az ünnepségen Mádl Ferenc köztársasági elnök mond köszöntőt.

Az augusztus 20-ai budapesti ünnepségen jelen lesz Pityirim metropolita Moszkvából; John Hind, Gibraltár és Európa anglikán püspöke; Voitto Huatari finn evangélikus püspök; Thomas Wipf, a Svájci Protestáns Szövetség elnöke; Ludwig Hoffmann von Rurnmerstein, a Máltai Lovagrend nagykommendátora; Oscar Prinz johannita úrmester Frankfurtból; Carlo Furno bíboros, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend nagymestere; Erwin Huber bajor államminiszter; Ingo Friedrich, az Európa Parlament alelnöke; Rudolf Baer, a Bajor Szabadállam miniszterelnökének főtanácsadója és Franz von Bayern királyi főherceg.

Részt vesznek az eseményeken a szomszédos országok, valamint Németország, Olaszország és Spanyolország püspöki karának képviselői, a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjai, továbbá szerzetesrendek, egyesületek és mozgalmak küldöttei.

Millenniumi Utcabál augusztus 19-én Budapesten

"Egy ezredév slágerei" címmel augusztus 19-én millenniumi utcabált rendez Budapesten az Ifjúsági és Sportminisztérium: az Andrássy úton hat színpadról szól majd a különböző korokat és stílusokat is megidéző zene - ismertették a szervezők pénteken, fővárosi sajtótájékoztatón. A különleges program a központi millenniumi rendezvénysorozat, illetve az augusztus 20-i ünnep eseményeihez kapcsolódik.

Az utcabál 20 órakor fúvószenekari műsorral és lovasok felvonulásával kezdődik. A Z+ Zenetévé színpadán az Oktogonnál a KimNowak, a Ladánybene 27, a United, a Black II Black, Somló Tamás és barátai, Roy és Ádám, Ferenczy György és a Tea Zenekar lép fel. A Bajcsy-Zsilinszky útnál rock and roll előadók, köztük Fenyő Miklós és a Mindhalálig Beatles adnak koncertet. A Juventus Rádió lemezlovasai diszkózenét szolgáltatnak az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán. Az Operával szemben felállított színpadon operanyitányok hangzanak el a Magyar Szalonzenekar előadásában, fellép a Budapest Táncegyüttes, millenniumi ünnepi koncertet ad a Simfonietta Hungarica. A Színház- és Filmművészeti Főiskola három növendéke "A három ifjú tenor címmel" ad koncertet. Új zenei vállalkozás, "Acid cigányzene" is felhangzik majd Ökrös Tibor és zenekara közreműködésével. A Pestiest színpadán jazz zenekarok, a Trio Yengiberian, Tisza Bea és a Monday Grouve, a Trio Midnight és Peter Lehel, az Ifj. Szakcsi Lakatos Béla Trió és a Balázs József Quartett szórakoztatja a közönséget.

A minisztérium fel akarja hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy tartalmasan szórakozni drogok fogyasztása nélkül is lehet. Ezt tükrözi a rendezvény jelmondata: "Egy utcabál drog nélkül, tisztán, Neked a sport legyen a szenvedélyed!". Ennek jegyében drogambulancia és tanácsadás működik majd a volt Divatcsarnok bejáratánál felállított "SzenvedÉlj!" színpadnál, miközben Magyar Táncház is várja az érdeklődőket. Az Andrássy út több pontján az egészség és a mozgás jegyében különleges sporteszközök próbálhatók ki. Két helyen "Slágerbutik" működik, ahol egy zongorista eljátssza a kért dalt, illetve zenei kíséretet ad az énekhez.

Tíz órakor tüzijáték lesz a nagyszínpadoknál, és görögtűz a Balettintézetnél.
 

Vissza a kezdőlapra