Bérnövekedés a költségvetési tervekben

 Jövőre összességében 16-17 százalékkal emelkednek a fizetések a közszférában, és tíz év óta először az intézkedést nem kötik létszámcsökkentéshez – jelentette be a pénzügyi tárca politikai államtitkára.

A gazdasági eredmények immár lehetővé teszik, hogy a béremelésben olyan rétegek is részesüljenek, amelyek eddig nem kaphattak több pénzt.Január elsejétől a szakképzettségtől és a munkakörtől függetlenül a közalkalmazottak 8,75 százalékos béremelést kapnak. A közoktatásban a pedagógusok további 20 százalékos, a felsőoktatásban pedig az oktatók további 22 százalékos béremelésben részesülnek. Az egészségügyben ugyancsak január elsejétől a közvetlen betegellátásban dolgozó közalkalmazottak átlagosan 20 százalékos béremelést kapnak, 2001. szeptember elsejétől pedig a közművelődési intézményekben és közgyűjteményeknél dolgozó szakirányú felsőfokú végzettségűek, valamint a szociális ágazat közép- és felsőfokú végzettségű munkavállalóinak fizetése emelkedik ugyanilyen arányban. A köztisztviselőknél 15 bérszázalékos lesz a bérnövekedés jövőre.


 A képviselők kézhez kapták a költségvetési törvényjavaslat első 682 oldalnyi kötetét.

 Az előterjesztés tartós gazdasági növekedéssel, az inflációs ráta csökkenésével arányaiban mérséklődő eladósodással, s az államháztartás gazdálkodási egyensúlyának javulásával számol. A költségvetés 2001-re, illetve 2002-re egyaránt 5-6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést feltételez. Idén az idei évre 5-5,5 százalékot jelöl meg az előterjesztés. Az előterjesztés általános indoklása többek között rámutat, hogy az állam elsődleges bevételei a GDP-hez viszonyítva több okból is (vámbevételek csökkenése, társadalombiztosítási járulékcsökkentés) arányában csökkennek. Ugyanakkor a NATO- és az EU-csaltakozással kapcsolatos feladatok, az egészségügy, a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, a felsőoktatás, a kutatás-fejlesztés és a közlekedés területén szükségessé váló beruházások, valamint a működést segítő intézkedések forrásainak biztosítása számottevően növelik a kiadás összegét. Az államháztartás konszolidált elsődleges bevételei az idei előirányzathoz viszonyítva 11,9 százalékkal bővülne 2001-ben, és 2002-ben pedig az előző évhez képest pedig 6,2 százalékkal. Ezzel egyidejűleg az államháztartás konszolidált elsődleges kiadásai 14,9 százalékkal, majd 6,8 százalékkal nőnek. A fogyasztói árindex évi átlagban a beterjesztett javaslat feltételezése szerint ezekben az években 5-7, illetve 4-6 százalékkal nő majd. Az idei évre az előterjesztés 8-9 százalékos inflációval számol.
Az előterjesztés szerint jövőre még az idei 4-4,5 százalékos mérték várható, de 2002-re már elérhető a 4 százalék.
Az egy lakosra jutó reáljövedelem növekedése az előterjesztés szerint számottevően magasabb lehet az idei 2-2,5 százaléknál, és elérheti a következő két évben a 4-4,5, illetve a 4,5-5 százalékot.
 

Vissza a kezdőlapra