A CSALÁDOKÉRT

A polgári koalíció kormánya a családok kormánya. Azt akarjuk, hogy a családok is élhessenek a gazdasági növekedésünkből fakadó lehetőségekkel. Első lépésként meg keltett állítanunk a családok tömeges elszegényedését. Intézkedéseinkkel meg kellett változtatnunk azt a helyzetet, hogy aki gyermeket vállal, az a szegénységet választja. Be kellett bizonyítanunk, hogy számunkra a gyermek érték, akinek nevelését az állam lehetőségei szerint hatékonyan támogatja.
Ezt követően kiépítettük az Új családpolitikánk érték- és intézményrendszerét. Bár még csak két év telt el kormányra kerülésünk óta, már eddig is számos intézkedésekkel könnyítettünk a gyermeket nevelő családok helyzetén. Összességében az idei költségvetésben a családokat megillető támogatások költségvetési előirányzatait az 1998-ashoz képest 62,4 százalékkal, 198,1 milliárd forintról 321,7 milliárd forintra növeltük.

GYES, GYED, CSALÁDI PÓTLÉK ALANYI JOGON

1999. január 1-jétől minden gyermek után alanyi jogon jár a gyes és a családi pótlék. A családi pótlék nem szociális segély, hanem az állam hozzájárulása a gyermeknevelés költségeihez. A családi pótlék alanyi jogúvá tételével 1999-ben százezerrel több gyermek vált jogosulttá a családi pótlékra, mint 1998-ban. A. két intézkedés nyomán csak a tavalyi évben a magyar családok 26 milliárd forinttal több pénzhez jutottak.
2000. január 1-jétől gyermeke kétéves koráig minden munkavállalót megillet a gyed. Ennek fedezetére több mint 36 milliárd forint szerepel az idei év költségvetésében. Ebből az összegből százezer családnak jut többletjövedelem az idén. Idén jelentősen továbbléptünk a többi családpolitikai kedvezmény területén is. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás havi összegét a tavalyi 3070 forintról 3320 forintra emeltük gyermekenként. Az. egyszeri juttatásként folyósított anyasági támogatás összege az 1999-es 23.025 forintról 24.900 forintra emelkedett, míg a gyes összegét havi 15.3 50 forintról 16.600 forintra emeltük idén.

ADÓKEDVEZMÉNY

Tavaly először élhettek ismét a kiskorú gyermeket nevelő szülők az adókedvezmény lehetőségével. Idén január elsejétől az adókedvezmény összegét 30 százalékkal emeltük. 2000-ben az egy és kétgyermekes családok gyermekenként havonta 2.200, a három és többgyermekes családok gyermekenként havonta 3.000 forint adókedvezményhez jutnak. Így ennek összege egy gyermek után évi 26.400 forint, két gyermek után 52.800 forint, három gyermek után 108.000 forint. 2001-től lényeges továbbfejlesztés várható.

OTTHONT MINDENKINEK

Magyarországon eddig a polgárok túlnyomó többsége nem tudott önerőből lakáshoz jutni, házat építeni. Ma 1000 polgárra Csupán 387 lakás jut, ami messze alulmúlja a nyugat-európai átlagot. Az egykor csodaszernek tartott lakótelepekről bebizonyosodott, hogy nem tudnak megnyugtató választ adni a polgárok lakásigényeire. A lakótelepi lakások műszaki állapota rossz. A szükséges felújítások anyagi fedezetét az ott lakó tulajdonosok nem tudják előteremteni.
A nyugati országokban a lakásvásárlások 80-85 százaléka hitelből történik, és csak a fennmaradó hányadot teszik ki a megtakarításokból finanszírozott vásárlások. Magyarországon éppen fordított a helyzet. Nálunk a banki lakáshitelek népszerűtlenek, ami a magas kamatokkal és a rövid futamidővel magyarázható. A hitelekben megbúvó, a 10 százalékot is meghaladó reálkamatok egy lakáshitel esetében elfogadhatatlanok.
Ezért határozta el a kormány, hogy az idén bevezetett Új otthonteremtési támogatási rendszerrel egyrészt felélénkíti a lakáspiacot, másrészt pedig lehetőséget teremt a családok számára a saját otthonhoz jutásra.
A magyar gazdaság kedvező állapota lehetővé tette, hogy a kormány úgy döntsön, hogy valamennyi magyar házaspár és gyermekét egyedül nevelő szülő számára hozzáférhetővé teszi a kedvezményes hitelt. Ezzel párhuzamosan az eddigi 8 millió forintról 10 millió forintra növekszik a kedvezményes kamattámogatással igénybe vehető összeg. Ugyancsak július elsejétől kibővíti a legkedvezményesebb hitelre jogosultak körét, amikor eltörli a 35 éves korhatárt, valamint háromnál kevesebb gyermeket nevelő családok számára is hozzáférhetővé teszi a 8 százalékos hitelt.
A megemelt összeg új lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vehető, Az elmúlt évben és az idei árvíz és belvíz miatt megrongálódott lakóépületek helyreállítására és újjáépítésére is kiegészítő támogatás vehető igénybe. A használt lakások vételére, illetve a meglévő lakások felújítására és bővítésére pedig a kormány bevezette az ugyancsak a piaci kamatoknál kedvezőbb kamatozású, 12 százalékos hitelkonstrukciót. Jövőre esetleg megvalósul a használt lakásállomány bevonása a kedvezőbb konstrukciókba is.

AZ IDŐSEBB NEMZEDÉK TÁMOGATÁSA

A Kormány azonban nem csupán a gyermekek, fiatalok, és családok támogatásáról gondoskodik, hanem kiemelten fontosnak tartja az idősebb generációk életszínvonalának emelését is. A nyugdíjak Szintén az infláció fölötti mértékben növekedtek az utóbbi két évben, reálértékben mintegy 4,5 százalékkal.
Mindez azt jelenti, hogy míg 1997-ben az átlagos nyugdíj havi összege 21,473 forint volt, addig tavaly már 29.600 forintra sikerült felemelnünk. Nemcsak összegében, de vásárlóerejében is sikerült megerősítenünk a nyugdíjakat: 1997-ben az átlagos nyugdíj átlagkereset 56,3 százalékát tette ki. Mi, a rendelkezésünkre álló két év folyamán ezt az arányt közel hatvan százalékra, egészen pontosan 59,1 százalékra javítottuk.
 

Vissza a kezdőlapra