Moszkva - Surján László a csecsen kérdésről

Surján László az Európa Tanács alelnöke vezetésével
delegáció tárgyalt Moszkvában a csecsen földi jogsértések miatt. A képviselő úr ma már Strassbourgba utazott az Európa Tanács soron következő parlamenti közgyűlésre, azonban még Moszkvából telefonon interjút adott a Magyar Hírlap újságírójának:


 

Moszkvai elmozdulás a csecsen kérdésben

Az orosz duma különbizottsága Csecsenföldről szóló jelentésében elismerte, hogy az orosz hadsereg kaukázusi beavatkozása során megkülönböztetés nélkül bánt a terroristákkal és a civil lakossággal - mondta lapunknak Moszkvából Surján László, aki az Európa Tanács alelnökeként részt vett az orosz alsóház tegnapi vitanapján.
Surján László szerint az európai szervezetek közül csak az Európa Tanácsnak volt lelkiereje kritikákat megfogalmazni és konkrét gyakorlati lépéseket is tenni a csecsenföldi orosz jogsérelmek miatt. Tegnap a magyar fideszes képviselő tizenkét fős delegáció élén tárgyalt Moszkvában.

Surján úgy véli, áttörés még nem, elmozdulás azonban történt a moszkvai politikában a csecsenföldi események megítéléséről. Fontosnak nevezte, hogy a duma vitanapján a képviselők szabadon nyilváníthattak véleményt a kaukázusi helyzetről, és többen nemcsak a csecsen harcosokat, hanem az orosz hadsereg egyes tagjait is banditáknak nevezték. Surján leszögezte, hogy az Európa Tanács az országok területi integritásának talaján áll, a terrorizmus semmilyen fajtáját nem tartja elfogadhatónak. "Semmi nem indokolja azonban az alapvető emberi jogok figyelmen kívül hagyását, az erő aránytalan alkalmazása pedig elfogadhatatlan" - mondta.

Surján szintén előrelépésként értékelte, hogy Putyin orosz elnök különmegbízottat küldött Groznijba, a lerombolt csecsen fővárosba, aki emberi jogi irodát nyitott három Európa Tanácsbeli szakértő segítségével. Az azonban az ET szerint aránytalanság, hogy az ehhez az irodához eddig beérkezett több mint ötezer panasz közül csak tizenhat esetben indult ügyészi vizsgálat az orosz katonák jogsértései ügyében. Az irodavezető hat hete még nem kapott fizetést, és Surján szerint fontos, hogy a panaszok komoly eljárásokat és ítéleteket vonjanak maguk után. Mint mondta, egyelőre például nem tudni, hány ember tűnt el Csecsenföldön, de az irodában egyre többen jelzik, hogy hiányzik családtagjuk. "Nem tudjuk - idézte Surján a parlamenti vitanapon elhangzottakat -, hogy az érintettek izolációs táborokban vannak, meghaltak vagy elmenekültek. De félő, hogy ezrek tűntek el." A duma említett bizottsága jelentésében úgy vélte, hogy az orosz hadsereg megkülönböztetés nélkül bánt a terroristákkal és a civilekkel. Ez az Európa Tanács szerint is elfogadhatatlan. "Elítéljük az emberrablást, a kábítószer-kereskedelmet, a robbantásokat. De mindezek az Európa Tanács egy tagállamát nem jogosítják fel arra, hogy az érintett térség fővárosát a földdel tegyék egyenlővé."

Úgy tűnik azonban, hogy Oroszország válaszlépést tervez amiatt, mert az Európa Tanács parlamenti közgyűlése korábban felfüggesztette az orosz képviselők szavazati jogát. Moszkva csak a delegációvezető utazásához járult hozzá a közelgő strasbourgi közgyűlésre. Ez Surján szerint szarvashiba, amely tönkreteheti a tegnapi közös munka eredményét.

Újvári Miklós
Vissza a kezdőlapra