Új elnök a Duna TV élén
Továbbra sem lesznek akciófilmek a Duna tévében
 
A Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma pénteken Pekár Istvánt, a Duna Televízió Rt. eddigi alelnökét választotta az intézmény új elnökévé. Az új elnök személyére a szavazáson jelenlévő 26 kuratóriumi tag közül 23-an igennel, hárman pedig nemmel voksoltak.

A Duna Televízió Rt. elnöki posztjára összesen tizenketten nyújtottak be pályázatot az augusztus 21-én lejárt határidőig. A tisztségre aspirált:

Alexa Károly, az MTI volt vezérigazgatója;
Bencsik Gábor, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének korábbi főtitkára;
Bokor Attila, a Duna Televízió alkalmazottja;
Bolyáki Attila, a Magyar Televízió főszerkesztője;
Cselényi László, a Duna Televízió munkatársa;
Duló Károly filmrendező;
Grosz Gabriella, a MTV Rt. korábban sugárzott Exkluzív című magazinműsorának vezetője;
Koltay Gábor, filmrendező;
Lázár Ádám, a BBC korábbi munkatársa, a Duna Televízió jelenlegi alkalmazottja;
Pekár István, a Duna Televízió alelnöke;
Szomjas György filmrendező
Zsupos Zoltán, a Duna Televízió munkatársa.


Pálfy G. István, a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagja a pályázatok elbírálása előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: azokat a pályamunkákat tekintik esélyesnek, amelyek fontosnak tartják a Duna Televízió eddigi hagyományainak és értékeinek megőrzését, erősítését. Hozzátette: az új elnöknek ugyanakkor el kell érnie, hogy rövid időn belül növekedjék a Duna Televízió nézettsége, és mindenképpen javítani kell a gazdasági munkán is.

Megválasztását követően az új elnök elmondta, célja — a szellemi értékek megtartása mellett — a televízió tartalmilag igen érdekes, ám kissé talán unalmas műsorainak színesebbé tétele, a nézettségi arány emelkedése. Véleménye szerint a Duna tévé erőssége a filmkínálat, a műsor súlypontját továbbra is a filmek alkotják majd, ám a játékfilmek mellett több természetfilmet és kultúrtörténelmi dokumentumfilmet kíván műsorra tűzni. Filmvásárlásra eddig évente fél milliárd forint állt rendelkezésre, ennek a kétszeresére volna szükség. Az elnök ugyanakkor ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a Duna tévében ezután sem jelenik majd meg az a szemét, amely a televíziók zömének filmkínálatát elárasztotta. Pekár István elmondta, legalább három hónapig nem tud még javaslatot tenni az alelnökök személyére vonatkozóan, ugyanis előbb szeretne megismerkedni képességeikkel.

 Pekár István

1955. október 4-én született a Nógrád megyei Herencsény községben. 1974 és 1979 között a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanult, majd 1981-1983 között mérnök-tanári diplomát szerzett. 1979-től 1981-ig a cserhátsurányi Szabadság Tsz agronómusa volt. 1982 és 1984 között üzletkötőként tevékenykedett a Sörárpatermelő Társaságnál. Ezt követően szaklapoknál dolgozott: 1984-től 1989-ig a Magyar Mezőgazdaság, 1989-től 1991-ig a Számadás, 1991-től 1992-ig pedig a Magyar Gazda munkatársa volt. 1992 és 1993 között ez utóbbi újság főszerkesztőjeként dolgozott, s innen került 1993-ban a Duna Televízióhoz, ahol 1996-ig a Magyar Gazda című műsort szerkesztette. A Duna Televízióban 1996 és 1997 között tájékoztatási igazgató, 1997 és 1998 között pedig a szolgáltató műsorok műhelyeinek vezetője volt. A szolgáltató és szórakoztató műsorokért felelős alelnöki posztot 1999 elejétől töltötte be. Nős, két gyermeke van.
 

Vissza a kezdőlapra