Az "egy százalék"" idei mérlege

"A történelmi egyházaké a legtöbb adóforint"
Ezzel a furcsa címmel indította  témánkról szóló cikkét a Népszabadság. A józan olvasó a címből arra gondol, hogy az állam adóbevételeinek többségét a történelmi egyházaknak adja. Még fel is háborodik, sokallja a dolgot. A szövegből persze kiderül, az un. egy százalékokról van szó, azaz a mi személyi jövedelemadónk 1 százalékáról, amelyet felajánlottunk (vagy nem ajánlottunk fel) valamelyik egyhéázi közösségnek.
"Az idén az egyszázalékos adófelajánlásokból több jutott a történelmi egyházaknak."- írják. Persze tudjuk, tavaly is ők vezettek. A katolikusok, a reformátusok és az evangélikusok mögött a Hit Gyülekezete őrzi negyedik helyét az adósorrendet tartalmazó listán, de a sokáig dinamikusan fejlődő egyház az adatok tanúsága szerint veszített népszerűségéből.
Az adóbevallás során mintegy 523 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát valamelyik vallási közösség javára. Ez valójában nem nagy szám. Úgy tűnik, az egyházak hívei nem az adózók körében találhatók.
A Pénzügyminisztérium kimutatása szerint az adófizetők több mint 1,6 milliárd forinttal gazdagították az egyházakat. "Az összeg jócskán meghaladja az előző évben felajánlott nem egészen 1,4 milliárdot." Ismét milyen hangulat keltés: az infláció felett ez nincs még 4 százalék sem. Ennyi lenne a "Jócskán"?
A felajánlások számából következtetni lehet az egyházak támogatottságára, még akkor is, ha tanácsos figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadót fizetők köre nem fedi le a teljes társadalmat. A kisegyházaknak nem sikerült érzékelhetően befolyásolniuk az erőviszonyokat. Az egyszázalékos adólista első tíz helyén egyetlen helycsere történt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége megelőzte a Krisna-tudatú Hívők Közösségét. A négy történelmi egyház növelte támogatottságát: a katolikusok, a reformátusok és a zsidó hitközségek nagyobb, az evangélikusok kisebb mértékben. A Hit Gyülekezete viszont veszített. Hosszú ideig dinamikusan fejlődtek, előzőleg 8774, ebben az évben 8209 adófelajánlást kaptak. A sokat támadott gyülekezet ezzel együtt elmondhatja magáról, hogy az adónyilatkozatok alapján továbbra is a negyedik legnagyobb egyháznak számít.
Az ismertebb szervezetek közül többek között a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház növelte számottevően befolyását.
Azok az adófizetők, akik valamilyen oknál fogva nem kívántak egyházi szervezetet támogatni, kiemelt költségvetési előirányzatként az árvízkárok megelőzését szolgáló programokra ajánlhatták fel adószázalékukat. A költségvetési előirányzat évről évre változik. Az MSZP–SZDSZ kormányzat idején 68 ezren 171 millió forintot adtak a szociálisan rászoruló családok, gyermekek és fiatalok részére. Az idén sokkal inkább sikerült eltalálni, milyen célt támogatnának szívesen az emberek: az árvízkárok megelőzésére 170 ezer adófizetőtől 551 millió forint érkezett.
 
 

Vissza a kezdőlapra