E-technológiai világranglista

Magyarország és Csehország számít információtechnológiai szempontból a legfejlettebb államoknak Közép- és Kelet-Európában derül ki az IDC amerikai tanácsadó cég által készített fejlettségi rangsorból.


 A régión belüli előkelő helyezés azonban számukra is csak a középmezőnyt jelenti a világranglistán, amelyet az észak-európai és az észak-amerikai államok vezetnek. A térség két éllovasát kissé lemaradva követi Lengyelország. A magyarok és a csehek kicsivel előrébb tartanak it-fejlettségben, mint a görögök, de némileg elmaradnak Portugália és Spanyolország teljesítményétől. A Világgazdaság által közölt it-ranglista élén négy észak-európai és két észak-amerikai állam található, az első két helyezett (Svédország és az USA) előnye tekintélyes a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló Finnországhoz képest. Az összesen 55 államot felsoroló ranglista első 24 helyét csupa fejlett ország vagy ázsiai kistigris foglalja el, a fejlődők közül az Egyesült Arab Emirátusok került legelőbbre, de még ez az olajban gazdag Öböl menti állam is csak a 25. helyig jutott.

 Az IDC által az információs társadalom indexe (Information Society Index=ISI) néven megjelentetett  mutatószám 23 változó értékét tükrözi egy-egy ország esetében. A változók közül hat az adott állam számítógépes infratruktúrával való ellátottságát igyekszik felmérni (olyan mutatókkal, mint például az egy főre jutó számítógépek száma, az egy háztartásra jutó otthoni komputerek mennyisége,  vagy az egy diákra és tanszékre jutó számítógépek száma).

 Négy változó vizsgálja az internetes infrastruktúra fejlettségét (üzleti  internethasználók a nem mezőgazdasági népességhez viszonyítva, otthoni  internethasználók a háztartások számához viszonyítva, az e-kereskedelemre fordított összeg nagysága az internethasználók arányában). Nyolc változó méri az információs infrastruktúra állapotát (köztük olyanok, mint az egy főre jutó tv-készülékek, mobiltelefonok száma), öt pedig a társadalmi infrastruktúráét (itt többek közt figyelembe vették a sajtószabadság fokát). Mindezek alapján az IDC négy csoportra osztja az államokat. Az élenjáró 13 országot (amelyek 3500 pont feletti eredményt értek el) az jellemzi, hogy képesek alkalmazkodni az információs kor gyors változásaihoz,  amit jól felépített infrastruktúrájuknak és a számítógép-használathoz értő  lakosságuknak köszönhetnek.

 A második csoportba sorolt (2000-3500 pontot elérő) országok céltudatosan haladnak előre az információs sztrádán, polgáraik azonban nemcsak meggyőződéssel, hanem némi óvatossággal sajátítják el az új technológiákat.  A harmadik csoport tagjai (1000-2000 pont) szintén haladnak ugyan az it-fejlődés útján, de gyakran kell lelassítaniuk különféle gazdasági, társadalmi vagy politikai kényszerek miatt. Végül a negyedik csoportba sorolt államokban (1000 pont alatt) a magas infrastrukturális költségek, a csekély vásárlóerő, az alacsony kereslet vagy a kulturális eredetű félelmek akadályozzák a fejlődést.

  ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Vissza a kezdőlapra