Választási hírek  a Szabad B2-92 Rádió adásából
Az Európai Unió ma üzenetet küldött, hogy „kezet nyújt a szerb népnek és azoknak, akik az új, demokratikus Szerbiát személyesítik meg", s figyelmeztetett: a választásokról „ rendelkezésre álló jelentések" arról szólnak, hogy „Milosevics minden, arra irányuló kísérlete, hogy győzelmet hirdessen, csalást jelentene".

A közlemény, melyet az EU soros elnöklője, Franciaország adott közre, hangsúlyozza: „a szerbiai választásokon való nagyon magas részvételi arány arról tanúskodik, hogy a szerb nép végre saját kezébe akarta venni sorsa irányítását. Az EU országai állandó és szoros kapcsolatban állnak. Az elnökség kapcsolatban áll az amerikai és az orosz vezetőkkel, valamint az ENSZ főtitkára koszovói különmegbízottjával és az EBESZ elnökségével is. Az EU most inkább, mint valaha, kezet nyújt a szerb népnek és mindazoknak, akik az új, demokratikus Szerbiát személyesítik meg, hogy Szerbia újra elfoglalhassa az őt megillető helyet Európában" -- áll a közleményben.

A Szocialista Néppártból kapott megbízható adatokra hivatkozva a Montena Fax jelenti, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Szlobodan Milosevics -- miután rádöbbent a számára katasztrofális választási vereségre -- ultimatív módon követelte Momir Bulatovicstól és (a katonai vezetésen keresztül) Nebojsa Pavkovicstól, hogy biztosítsanak további 100 000 szavazatot számára Montenegróból.

A B2-92 Rádió tudósítójának jelentése szerint Predrag Bulatovicsot, a Szocialista Néppárt alelnökét is felkérték, hogy tekintélyét latba vetve járuljon hozzá a hiányzó szavazatok begyűjtéséhez, azonban ő erre nem volt hajlandó még Milorad Obradovics, a Jugoszláv katonaság II: Hadteste parancsnokának rábeszélésére sem. Ugyanezen források szerint mivel Momir Bulatovics nem tudta teljesíteni Milosevics kívánságát, lemondott a szövetségi kormányelnöki tisztségről és a Szocialista Néppárt elnöki tisztségéről is.

Dragomir Jankovics, Milo Gyukanovics montenegrói elnök tanácsadója a 021-es Rádiónak nyilatkozva kijelentette: a montenegrói belügyminisztérium hivatalosan bejelentette, hogy Momir Bulatovics szövetségi kormányelnök benyújtotta lemondását, „mivel nem sikerült Nebojsa Pavkovics tábornokkal karöltve biztosítania a mintegy 100 000 szavazatot Szlobodan Milosevics elnök javára a szövetségi elnökválasztásokon". E lépésre Szlobodan Milosevics követelésére került sor.
 

Belgrádban az SZDE vezetői reggel fél nyolckor az addig feldolgozott adatok (melyek a választóhelyek 51 százalékának adatait tartalmazták) alapján bejelentették, hogy Vojiszlav Kostunica az elnökválasztásokon a szavazatok 53, Szlobodan Milosevics pedig a szavazatok 36 százalékát kapta meg.

Vojiszlav Kostunica, az SZDE szövetségi elnökjelöltje ma reggel bejelentette: választási győzelme az első fordulóban már most bizonyos. „Még az esetleges második forduló is győzelmet jelent számunkra, tekintettel arra, hogy a hatalom milyen manipulációkat végzett és milyen megfélemlítésekhez folyamodott" -- nyilatkozta Kostunica.
 

A 021-es Rádió a Szerb Szocialista Párt meg nem nevezett, de „jól tájékozott" köreire hivatkozva közli: ez a párt ma este 22 órakor bejelenti, hogy az elnökválasztások második fordulóját is meg kell majd tartani.
  Vuk Draskovics benyújtja lemondását a Szerb Megújhodási mozgalom elnöki posztjára -- jelentette ki a jelenlegi pártvezető a B2-92 Rádiónak. Draskovics gratulált Vojiszlav Kostunicának, a Szerbiai demokratikus Ellenzék szövetségi elnökjelöltjének a választási győzelemhez.

„Remélem, hogy Szlobodan Milosevics elismeri a nép akaratát, s békésen és civilizált módon adja át tisztségét az új elnöknek" -- mondta Draskovics.

Az SZMM választási eredményei kapcsán Draskovics elmondta: „ezek az eredmények messze elmaradnak a mögött, amire ez a párt számított. Az eredmények a párt vezetőségének rossz döntésének következményei. Jómagam is rosszul mértem fel a helyzetet, amikor úgy döntöttem, hogy a választásokon önállóan induljunk. Hibáztunk, amikor nem maradtunk az SZDE keretein belül, melynek megalakításában főszerepünk volt, s amikor a választási feltételeknek és a pártprogramoknak tulajdonítottunk nagyobb fontosságot" -- jelentette ki Draskovics.
 

Vajdaságban a választások minden szintjén meggyőző fölénnyel vezet a Szerbiai Demokratikus Ellenzék. Ugyanez a helyzet Szerbia városaiban is.

Gordana Csomics, az SZDE tartományi választási törzskarának vezetője a Betának elmondta: „az SZDE és Vojiszlav Kostunica meggyőző győzelmet aratott Vajdaságban". A vajdasági választóhelyek felének feldolgozott adatai szerint Kostunica 53.7, Szlobodan Milosevics 31 százalékot kapott. A szövetségi képviselőház Polgárok Tanácsába az SZDE a szavazatok 59, az SZSZP-JK koalíció a szavazatok 30 százalékát kapta. A 45 vajdasági községből az SZDE 36-ban szerzett többséget önkormányzati szinten -- többek között olyan községekben is, ahol az elmúlt tíz évben a baloldal volt hatalmon, mint például Apatinban, Rumán, Szremszka Mitrovicán, Sztara Pazován és Ingyiján.
 

Az újvidéki városi választási bizottság közölte: 67 választóhely feldolgozott adatai szerint a Szerbiai demokratikus Ellenzék 57, az SZSZP-JB koalíció 9, polgárok csoportja pedig 1 tanácsnoki helyet szerzett. Újvidéken összesen 70 választóhely volt.

Sajtótájékoztatón a városi választási bizottság közölte: Újvidék 15 képviselőt választ a tartományi képviselőházba. Az SZDE 6 jelöltje már az első forduló után bejutott a vajdasági parlamentbe, míg 9 további jelölt a második fordulóban verseng e mandátumokért.

Az SZDE becskereki választási törzskara közölte: a 67 tanácsnoki hely közül e városban az SZDE 53, az SZSZP-JB 12 a Szerb Radikális Párt pedig 1 helyet szerzett meg.
 

Az ellenzék képviselőivel kibővített választási bizottság nem hivatalos jelentései alapján Zenta község területén a szavazópolgárok valamivel több mint 70 százaléka vett részt a választásokon, jelenti a Zentai Városi Rádió. Nem hivatalos eredmények alapján legtöbben a bogarasi választókörzetben jelentek meg az urnák előtt: a szavazópolgárok 84 százaléka. Legkevesebben az 1-es választási körzetben adták le szavazataikat. Kanizsán a nem hivatalos jelentések szerint a szavazópolgárok 73 százaléka vett részt a választásokon.
  A nisi választási körzettel kapcsolatos első eredmények a hivatalos végeredmények lesznek, mondták a helyi választási bizottságban, jelenti az ANEM tudósítója. A Szerb Szocialista Párt (SZSZP) nisi székházába az újságíróknak tilos belépniük, információkhoz majd csak a sajtótájékoztatón juthatnak. A Városi Választási Bizottságból kiszivárgott első nem hivatalos részeredmények szerint a választásra jogosultak mindegy 75-80 százaléka jelent meg a szavazóhelyeken a nap folyamán. Nagyobb szabálysértésekre a város területén nem derült fény, komolyabb incidensek nem voltak. feljegyezték azonban, hogy több választóhelyet csak késve nyitottak meg, ami ugyancsak szabálysértésnek minősül. A Nis főterén bejelentett koncert, melynek szervezője a baloldali koalíció, vasárnap este 11-kor még nem kezdődött el, de máris több tíz, főként fiatalkorú érdeklődő gyűlt össze. A Felszabadulás téren az SZDE sem kezdte még el az ugyancsak bejelentett programját, ott azonban több ezer nisi polgár gyűlt már össze.
  A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE) mintegy 2.000 szimpatizánsa gyűlt össze vasárnap este Kraljevo központjában annak ellenére is, hogy a rendőrség az utolsó pillanatban mégis betiltotta az előre bejelentett összejövetelt.
  A belgrádi Medija Centarban megtartott sajtótájékoztatón a CeSID munkatársai bejelentették, hogy Szerbiában a szavazásra jogosult polgárok 74,6 százaléka vett részt a választásokon. Marko Blagojevics szakértő ismertette a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ adatait, melyek értelmében mintegy 4.700.000 polgár jelent meg az urnák előtt. Koszovó területén, a CeSID becslései szerint mindössze 4,4 százalékos volt a szavazók részvétele, ez pedig azt jelenti, hogy összesen 44.169-en adták le szavazataikat. Néhány más hasonló szervezettel együttműködve a CeSID megpróbálta felmérni a montenegrói részvételi arányokat is, s arra az eredményre jutott, hogy ebben a köztársaságban 23,6 százalékos volt a lakosság részvétele, ami nem kevesebb, mint 106.000 szavazópolgárt jelent, jelenti a Beta.

Vajdaságban a lakosság 77 százaléka vett részt a választásokon, jelentette be a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE), de természetesen még mindig csak nem hivatalos adatokról van szó.
 

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE) elnökjelöltjének az előzetes részeredmények szerint kétszeres előnye van a baloldali koalíció jelöltjével szemben Krusevac község területén, jelentette be az SZDE helyi szervezete a körülbelül tizenöt szavazóhelyről begyűjtött adatok alapján. Az összesen 143 szavazóhely közül egyelőre csak húsznak az adatait tudták feldolgozni, s ezek szerint Vojiszlav Kostunica 6.742, Szlobodan Milosevics pedig 3.279 szavazatot kapott. Krusevac területén összesen 110.033 bejegyzett szavazó van, jelenti a Beta.
 
Vissza a kezdőlapra