Internetes polgári zászlóvivő


KordonKeserű

2002. július 5. m1 Ma Reggel című műsorában Kovács László nyilatkozata

Riporter: (…) kicsit túlzás volt, vannak fokozatok a rendőrök fellépésével kapcsolatban és itt én már nem is tudom, hányadik fokozat a könnygáz, voltak fejhez tartott fegyverek, vérző sebesült.

K. L.: Én ilyenről nem tudok, én este kimentem még megnézni a Kossuth térre a rendőrök fellépését és megnyugodva láttam, hogy valóban kényszerítő eszközök alkalmazása nélkül, csak ezekkel a védőpajzsokkal (…) szorították ki előbb a térről, majd az Alkotmány utcából a tüntetőket. Én azt gondolom, hogy ennél kultúráltabban nem tud eljárni a rendőrség (…)

Riporter: Vérző esetek voltak már délelőtt, de a legsúlyosabb atrocitások a Körúton történtek.

K. L.: Igen, de az már késő este volt.

Riporter: Ugyanakkor már délelőtt is előfordult, hogy újságírókat, akik felmutatták az igazolványukat, többször a földre (…) idősebb embert lehetett látni a felvételeken (…) többször a földhöz vágták.

K. L.: Nézze, egyikünk sem volt ott, tehát azt hiszem, hogy erről nem nagyon érdemes vitatkozni, hogy most konkrétan itt mi történt. De én azt gondolom, hogy ha újságíró arról panaszkodik, hogy ott őt bármiféle hátrány, mondjuk csak idébbtolta őt egy rendőre, akkor az újságíró ne menjen bele a tömegbe, ne demonstráljon, ne orditson gyilkost és akkor nem fog ilyen helyzetbe kerülni.

Az elgondolkodtató, hogy mondjuk a Pannon Rádió milyen szerepet játszott ennek az egésznek az előkészítésében, azt hiszem, hogy erre sok százezer tanú van, hogy a Pannon Rádió hergelte az embereket, szervezte az embereket, tehát igyekezett mozgósítani, megjegyzem ezzel a Pannon Rádió törvénytelenségre buzdított.

Ha esetleg a Pannon Rádiónak ezután bevonják a sugárzási engedélyét, meg lesznek sértődve egyesek, pedig hát egy jogállamban egy rádiónak ilyet nem szabad tennie (…)

(…)

Riporter: (…) nem lett volna egy gesztus értéke annak, mivel a fél ország nem akarja ezt elfogadni, hogyha ezeket a cédulákat megőrzik tovább (…) esetleg nem került volna sor ilyen incidensre

K. L.: (…) Pintér Sándor beszámolóját (…) a Parlament (…) elfogadta. Akinek (…) kételye volt, mért szavazta meg. Nyilván nem volt kételye.

(…)

Ha történetesen a Parlamenti többség belement volna, hogy (…) számoljuk újra, azt hiszi, hogy azok, akik nem nyugodtak bele, azok megnyugodtak volna? Azt mondták volna, a számlálásnál történt valami csalás.

Riporter: De mégiscsak lett volna egy gesztus értéke. Hiszen Önök mondták a választás után, hogy most ezen a térfélen van a labda, most Önöknek kell engedményeket tenni.

K. L.: Én azt gondolom, hogy ezek a felülvizsgálati kérelmek mind eldőltek, ahol a legkisebb kétely volt, ott mindenütt újra számolták (…) most meddig kellene még az ország életét ezzel háborgatni?

Itt hosszan az 1990-es taxis blokádról beszéltek, majd:

K. L.: Az egy gazdasági ok miatti tömegdemonstráció volt, ez egy politikai okkal összefüggő tömegdemonstráció volt. Tehát itt a motiváció egész más. Itt egy törvényes eljárás utáni, már teljesen értelmetlen tiltakozás, amivel próbálják a választás eredményét újra és újra megkérdőjelezni (…)

 
visszaÚt a Magyar-Hon-Laphoz visszaÚt a FényHíd nyitólaphoz