MememePepepe
4. szám

A rovat célja: Szó szerinti idézetek Medgyessy Pétertől (Medgyessy light) SZT-Tikus.

Medgyessy Péter beszélgetése Friderikusz Sándorral
Magyar ATV Napkelte, 2002. június 30.

Medgyessy Péter: Aki közéleti szereplő, politikai szerepet akar vállalni, annak szembe kell néznie azzal, hogy ő átlátható legyen, a múltja átlátható legyen. Vállalja el a saját múltját.

Friderikusz Sándor: De hogyha Pintér Sándor belügyminisztertől akkoriban kéri a felmentést a titoktartás alól, nem adta volna meg örömmel?

M. P.: Hát nem tudom, lehetséges, hogy örömmel megadta volna, de akkor nagyon furcsa helyzet lett volna. Mer akkor ugye azt mondjuk, hogy van egy ember, aki erről beszél, és van nyjo…mondjuk néhány száz, esetleg néhány ezer politikus, aki erről nem beszél.

(…)

Ezek azok, akikre én azt mondom, hogy politikusok, országos politikai befolyással rendelkeznek, ebből következően joggal lehet tőlük elvárni azt, hogy legyenek transzparensek, legyenek átláthatók. (…)

F. S.: Tehát akkor azt mondja, hogy (…) csak és kizárólag az ügynökök, a besúgók, ha ma politikusok, azok fognak kiderülni, tehát azok kerülnek napvilágra?

M. P.: Azok biztos, és mondjuk én azt mondom, hogy a politikusok közül az a, ha valaki mondjuk kémelhárító vagy hírszerző múlttal rendelkezik, az is mondja meg! Nem…nem tartozik hozzá büntetés, nem tartozik hozzá szankció, ne lehessen…

F. S.: De ha nem mondja meg?

M. P.: …de ne lehessen zsarolni.

F. S.: Ha nem mondja meg?

M. P.: Ha nem mondja meg, akkor tartozik hozzá véleményem szerint akkor…

F. S.: Akkor le kell mondania?

M. P.: Hát akkor, akkor bizony, bizony, akkor ez egy más helyzet, akkor le kell mondania, vagy akkor őneki vállalni kell, hogy ha ilyen szempontból nem mondott igazat, akkor ez a megbízatásának a befejeztét jelenti.

(…)

Meg kell mondjam, egyébként a Fidesz soraiban van ugyanúgy olyan hírszerző vagy kémelhárító múlttal rendelkező ember, mint ahogy van a többi pártokban.

F. S.: Ezt Ön már tudja?

M. P.: Hát én azt gondolom, hogy vannak ilyenek, én látni nem láttam papírokat, nem foglalkoztam vele, de hát azért ahogy mondtam már ugye, tele van az ország pletykákkal.

(…)

Nem kell bántani a kisembert. Békén kell hagyni azokat az embereket, akiket adott esetben lehet, hogy megzsaroltak, valamilyen módon beszerveztek, és egyéb más dolog. Kutatható legyen az az anyag, de ne tegyék közszemlére azt a listát, hogy ő ez meg az volt, meg ezt meg azt csinálta.

(Jól figyeljünk, Sánta Kutya! A beszélgetés 2002. június 30-án hangzott el a Napkeltében. A július 1-ei MSZP-közeli BP tévében Meruk József MSZP-közeli volt kampányfőnök bántja a kisembert. Akit békén kellett volna hagyni. A szerk. megj.)
 

Válogatta: Bercsi Kati
 
visszaÚt a Magyar-Hon-Laphoz visszaÚt a FényHíd nyitólaphoz