ÖtletTölcsér
4. szám

Mottó: Hogy minden csepp szellem az ország palackjába jusson!

A rovat célja: A rovatot az üzleti életben használt „Brain storming" (magyarul: „agy-vihar") magyar mintájának szánjuk. Várjuk mindenki ötleteit, hogyan tehetnénk Magyarországot szebbé, jobbá, egészségesebbé. Minden ötlet számít, a legelképesztőbbek, a leghihetetlenebbek is. A bejövő ötleteket kategóriákba soroljuk, és elhelyezzük a polgári zászlóvivő honlapján. Megkeressük a kapcsolatokat, hogy a későbbiekben hogyan válhat a használható ötletekből valóság.

A Matáv nem szereti túl

Az új hatalom szemére vetette az előző kormánynak, hogy „túlszerette" a határon túli magyarokat. Ezt a megnyilvánulást gyakorlati tettek követték: hamis indok alapján felmentették az Illyés Alapítvány kuratóriumának vezetését, majd tálcán kínálták oda a szomszédos államok kormányainak a státustörvény módosításának lehetőségét.

Ezeket a kormányzati indíttatású lépéseket azonban egyéb intézkedések is követték, amelyek közül a Matáv húzása a legcinikusabb.

2002. júniusi Hírmondó-jában a Matáv közölte előfizetőivel, hogy 2002. július 1-jétől a korábbi 6 helyett 11 díjzónára bontja a nemzetközi hívásokat és ezzel „a legtöbb európai ország vezetékes hálózatában végződő hívások tarifái lényegesen kedvezőbbek lesznek a korábbi struktúrához képest".

Itt csak a számunkra érdekes első négy díjzóna percdíjait sorolom fel, valamint az egyes díjzónákba tartozó országokat.

1. díjzóna percdíj 56,25 Ft, nyilvános állomásról 90,- Ft

Országok: Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Svájc, Luxemburg, Németország, Olaszország/Vatikán, Spanyolország. 2. díjzóna percdíj 67,50 Ft, nyilvános állomásról 108,- Ft Országok: Ciprus, Görögország, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Portugália, Svédország. 3. díjzóna: percdíj 82,50 Ft, nyilvános állomásról 132,- Ft Országok: Amerikai Egyesült Államok, Amerikai Virgin-szigetek, Ausztrália, Dánia, Észtország, Finnország, Hongkong, Írország, Izrael, Kanada, Moldova, Norvégia, Puerto Rico, Szlovákia. 4. díjzóna: percdíj 116,25 Ft, nyilvános állomásról 186,- Ft Országok: Horvátország, Jugoszlávia, Románia, Szlovénia, Ukrajna. Ha figyelembe vesszük, hogy eddig a szomszédos országokba általában 70-72 forintos percdíj fizetése ellenében lehetett telefonálni, akkor látható, hogy a díjak emelkedése pontosan azokba az országokba drágítja a telefonálást, ahol nagyszámú magyar kisebbség él, ellehetetlenítve a velük való normális kapcsolattartást.

További érdekességek: Az 1. és 2. díjzóna perckülönbözete 11,25 Ft

A 2. és 3. díjzóna perckülönbözete 15,- Ft

A 3. és 4. díjzóna perckülönbözete 33,75 Ft,

a legnagyobb különbség tehát pontosan a nagyszámú magyar kisebbséggel rendelkező országok felé jelentkezik.

Kérdés: A Matáv a határon túl élő magyarok hazai rokonságával és hozzátartozóival akarja megfizettetni az amerikai, ausztráliai, hongkongi, izraeli, ciprusi kapcsolatokkal rendelkező vállalkozók telefonköltségeit?

Ez Trianon, Matáv módon.

BEJO


Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk rajta, miképpen tudjuk Matáv-vonalainkat kiváltani. Segítségül adunk néhány linket, ahol utána nézhetünk, és a nekünk legjobban megfelelő lehetőséget kiválasztjuk.

A szerkesztők


http://www.vfon.hu/dijtablazatok/index.html
http://www.hu.inter.net/infocenter/hasznos/hasz2-1.htm
http://mobil.naplopok.hu/index.pl?http://mobil.naplopok.hu/cikkek/tarifa_osszehasonlitas.html

 
visszaÚt a Magyar-Hon-Laphoz visszaÚt a FényHíd nyitólaphoz