A felelős szabadság pártja

"Orbán Viktor: a Fidesz tagságának felülvizsgálatát kérte a Liberális Internacionáléban" -ezzel a címmel jelent meg az MTI beszámolója a Liberális Internacionálé ljubljanai üléséről. A cím félrevezető és pontatlan. A kiadott szöveg valamivel világosabb: "Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tájékoztatta a Liberális Internacionálé Irodáját arról, hogy pártjának tagsága hivatalos indítványban kezdeményezte: vizsgálják meg a Fidesz - Magyar Polgári Párt tagságának ügyét ebben a szervezetben."
Szó sincs arról, hogy Orbán Viktor bármit is kért volna. Bejelentette, hogy pártának vezetéséhez egy olyan beadvány érkezett, amely a Fidesz nemzetközi kapcsolatrendszerének felülvizsgálatát kéri. A mi  szempontunkból fontos, hogy a lépés indoklása során a miniszterelnök az MKDSZ EPP tagságára és a Fidelitás kereszténydemokrata mivoltára hivatkozott: "A miniszterelnök szombaton az MTI kérdésére emlékeztetett arra, hogy a Fidesz "kettős helyzetbe" került, miután a párthoz kapcsolódó kereszténydemokraták megőrizték a pozícióikat az európai kereszténydemokraták szövetségében, (azaz az Európai Néppártban, rövidítve: EPP), illetve a Fidesz ifjúsági kapcsolatait jelentő Fidelitas nem csatlakozott a Liberális Internacionálé ifjúsági szervezeteihez, hanem a konzervatív európai ifjúsági szervezetekkel ápol kapcsolatokat. Köztes helyzetben van a Fidesz - Magyar Polgári Párt, ami sohasem jó - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ezért hivatalos indítvány született arról, hogy ezt a kérdést rendezze a párt - mondta. Hozzáfűzte, hogy a Liberális Internacionálé Irodájának ljubljanai ülésén beszámolt arról: ez az indítvány megérkezett pártja vezetéséhez, és szeptember végén döntés születik majd erről. A bejelentés fogadtatására vonatkozó kérdésre a miniszterelnök kiemelte, hogy az ilyen kérdés teljes egészében a szervezethez tartozó pártok saját ügye, ezért bejelentését minden további nélkül tudomásul vették."

Ezzel az ügy kijött az árnyékból és hivatalossá vált. A szeptember végi választmányi döntést ne előlegezzük meg, mégis lehetetlen nem látni, hogy a Fidesz olyan politikai szervezetbe kíván tartozni, ahol értik azt a politikai nyelvet, amelyet beszél, s ahol olyan nézetekkel és politikai erkölccsel, mint amit például az SZDSZ jelent, nem lehet tag senki.

Ha a Fidesz választmánya az átlépés mellett dönt, megoldódik azok problémája is, akik nem kívántak olyan kétpólusú politikai rendszert Magyarországon, ahol az egyik pólus liberális, a másik baloldali.

Az Európai Néppárt vezetősége az eddigi megbeszélések alapján örömmel fogadja majd a Fidesz jelentkezését. Ez pedig arra készteti a Fideszhez nem kötődő magyar kereszténydemokratákat, hogy árnyaltabban gondolkozzanak a szabadelvű értékekről. Ezek soha nem hiányoztak a kereszténydemokrácia fogalmából, de a XIX. század vad, egyház ellenes liberalizmusa és a Magyarországon magukat liberálisoknak nevezők értékellenes politikája szitokszóvá aljasította itthon ezt a kifejezést. (Nem véletlen, hogy a Fidesz lassan egy évtizede nem liberalizmusról, hanem nemzeti szabadelvűségről beszél.) Az 1998-as kampány során Kövér László egy kis könyvet emelt a magasba, mondván: ebben van összefoglalva a mi liberalizmusunk. A könyv címe: Felelős szabadság. Tartalma: a németországi CDU programja.

Eljött az idő. A jobb oldalon is nőjön össze, ami összetartozik.

Surján László

Vissza a kezdőlapra