"Hirhedett zenésze a világnak,
Bár hová juss, mindig hű rokon"
A Haza minden előtt
Levelet hozott Emil, a drótpostás. Nem is akármilyent. Éktelent. A hiányzó ékezetek, mint megannyi felkiáltójel, nyelvünk elabortált magzatai. Mutatják a fájdalmat, amit a haza hiánya okoz.

Ám magyarnak lenni, nem lakóhely függvénye. A reformkoriak egy percig nem kétkedtek Liszt magyarságában, pedig már ő is idegenbe szakadt hazánkfia volt. Sőt! Vörösmarty a mottónak használt Liszt Ferenchez című vers utolsó két sorában így szólítja meg: "Állj közénk és mondjuk: hála égnek! Még van lelke Árpád nemzetének." Tehát a kint élőtől várták az otthoniak, hogy felrázza őket, hogy olyan honszerelmet költsön fel, mely ölelve tartja a jelent, mely a hűség szép emlékzetével csügg a múlton és jövőt teremt.
De a Haza, édesanyánk, nemcsak kaphat azoktól, akik kiszakadtak a szülőföldről, hanem ad nekik, a távollévőknek is. Figyeljük hogy vall erről Áprily: " S mégis: velem egy-test vagy, mint a titkom. Nincs messzeség, nincs vád, mely éltemről elszakítson. Más benned él, foghat, taposhat, únhat. Kút vagy nekem, s vágyat buzogtatsz, fogyhatatlan újat".

Mi, - akik naponta kedvtelenül közlekedünk Budapesten, bosszankodunk a közlekedési gondokon, panaszkodunk, siránkozunk, - éljük meg, legalább olykor, a csodát: ez itt az ország, a nemzet szíve! Mit érez egy kárpátaljai gyerek, ha pár napra jó sorsa ide veti! Hogyan csillog a szeme a székely fiúcskának: láttam a koronát, láttam az országházat, jártam a Várban! Járunk-e arra, akik tehetjük? Megéljük-e boldogságnak azt, aminek hiánya másnak fájdalom?

Bertalan Mária levelének olvastán az ember megszégyenli önmagát. Több hazaszeretet árad ezekből a sorokból, mint amit itthon érez a legtöbb magyar. Amikor elveszítünk valakit-valamit, akkor jövünk rá, mit jelentett nekünk.
De lehet-e elveszíteni a Hazát? Tudva és akarva igen. Ezt hazaárulásnak hívják. Ám, amíg hazát idéz a nyelv, a gondolat, amíg fáj az otthon élők baja is, amint Kalász István vallott erről a nekünk adott interjúban, amíg buzog a fogyhatatlan vágy Áprily kútjából, addig még semmi baj. Azt kívánom, hazaszeretetünk érje el Bertalan Mária szintjét. Az ő levele megcáfolni látszik Márait. Nem az ékezet teszi a magyart.Bertalan Maria

Porkolt Galuskaval

Sokszor elgondolkozom, miert telepul idegen orszagba az, aki nem tud elidegenedni hazajatol. Mint peldaul en sem. Mi a fenenek koltoztem el Budapestrol? En,aki het ev eltelte utan is azon veszem eszre magam, hogy azt mondom a ferjemnek:- Kiszaladok a Kozertbe-. Taxiban ulve magyar operetteket dudolok es sehogysem tudtam megszeretni jobban a hamburgert a jo tejfeles paprikascsirkenel.

Azon toprengek, mitol magyar egy magyar es mivel lehet megorizni magyarsagunkat idegenben. Persze, aki egyaltalan meg akarja orizni. Mitol marad magyar az az ember, aki konnyezve eszi a hurkat-kolbaszt a magyar klubban es angolul szol a szomszed asztalnal ulo honfitarsaihoz? Sokaig nem bosszantott az egesz. Akkor kaptam fel a fejem elosszor, amikor kivancsian elkezdtem lapozgatni a helyi telefon konyvet, megprobalvan egy statisztikai kimutatast kesziteni a kornyeken elo magyarok neveirol. Sikerult is jonehanyat kiirni jegyzetfuzetembe, amikor megtalaltam " druszamat" az egyik oldalon. Vezeteknev, keresztnev, minden megegyezett. Ejha,-gondoltam, ez mar valami! Ot mar csak fel kell hivni, hiszen ez nagyszeru! Szeretnek ezzel az emberrel beszelgetni! Elhatarozasomat tett kovette. Tarcsaztam, a vonal kicsongott es a tuloldalon tiszta angolsaggal megszolalt valaki. Azert mondom, hogy valaki, mivel az illeto, par mondat utan sem lett szamomra tobb egy "valaki"-nel. Ovatosan erdeklodtem hovatartozasa felol, s o elmondta angolul,-20-30 evvel ezelott jutott ki Amerikaba meg gyermekkent, s ezert nem beszel mar a nyelvemen. Elborzadtam a gondolattol! Amerikaban szuletett, most hat esztendos Laszlo fiam talan egyszer majd elfelejt magyarul? Az nem lehet ,hiszen irodalmi tisztasaggal beszeli, annak ellenere, hogy Michigan-ban szuletett. Az igaz, hogy en tanitottam hazilag anyanyelvem szepsegeire es egy kicsit segitett a par honapos ovodai elhelyezese Erdely-ben. Szalma ovoneni ez ido alatt elultetett egy magocskat lelkeben, ami gyenged gondozassal viragba szokken es meghozza majd a termest is. Vannak, akik elfelejtik anyanyelvuket. Talalkoztam pesti emberrel, aki nemetnek vallotta magat, mert nemetes hangzasu neve volt. Beszeltem Mary-vel, Katherine-val, Steve-vel, Michael-lel angolul, akikrol (miutan par mondatot valtottunk) kiderult, hogy velem hasonszoruek es meg magyarul is tudnak. Nevuk utan soha nem jottem volna ra, hogy szuleik is Pesten lattak meg a napvilagot. Uj munkahelyemen munkatarsam bemutatkozott (angolul) :-Nedzsi vagyok-. Nedzsi, Nedzsi? Es honnan szarmazol?-Kerdeztem. Azt hiszem en is magyar szarmazasu vagyok,-mondta es leirta a nevet. Gondolom, kitalaltak, a nev Nagy volt. Magamba roskadtam es ujra feltortek bennem a ketsegek. Csak velem lehet a baj!!! Nem tudok magyartalan lenni! Nem tudom megtagadni onmagam! Ez mar igy is fog maradni.

Mitol marad amerikaban magyarnak valaki? Nem tud gyermekenek idegen hangzasu nevet adni. Nem tud (nem is akar)otthon angolul beszelni. Nem ekeskedik idegen tollakkal es mindig el tudja szavalni a Himnuszt ,s a Szozatot. Csak bennem lehet a hiba.......S az en ballepesembol kiindulva ova intek mindenkit, aki hasonloan erez mint en, hogy ket het szabadsagnal hosszabb idore elhagyja hazajat. Boldogtalan lesz. Most megyek vissza a konyhaba.

Ma porkoltet fozok, "galuskaval".Köszönjük, Mária!
Surján László


Végezetül adózzunk tisztelettel Honfoglalásunk vezéreinek.
Képünkön Álmos és Árpád, ahogy Józsa Judit megálmodta.

Vissza a kezdőlapra