Új XI. Ince pápa tér Magyaroszágon

2000 augusztus 12-én egy nappal Boldog XI. Ince pápa ünnepe előtt Szécsény városában teret neveztek el róla. Miért Szécsényben? Itt a Lipthay kastélyban több Odescalchi leszármazott élt, tehát a pápa rokonai. A névadó ünnepség előtti szentmisén Kada Lajos érsek méltatta a török kiűzésében mérhetetlen érdemeket szerzett szentéletű pápát. Részletek az érsek beszédéből:

"Jellegzetes, különös portré. Ha nem tudtam volna biztosan, hogy ez tényleg Boldog XI. Ince pápa arcképe, inkább gondoltam volna velencei vagy firenzei bankárnak, aki a török szultán birodalmával kereskedik, s távolba vesző tekintete az általa pénzelt hajók sorsát kutatja: vajon visszatérnek-e a Földközi-tenger keleti partvidékének veszélyes vizeiről.
Egy valóban rendkívüli személyiséggel állunk szemben. Ő a legendás hírű takarékosságú pápa nem evilági kincseket gyűjtött.
Arcképén most valami elszántságot láttam felfedezni, mintha éppen most adta volna ki a parancsot, 1682-ben, hogy a varsói és a bécsi pápai nunciusok békítsék ki a lengyel és az osztrák uralkodókat. 1683 márciusában Varsóban aláírták a lengyel-osztrák véd és dacszövetséget. Ugyanebben az évben a pápa engedélyt adott a bécsi nunciusnak, hogy a templomok és kegyhelyek minden ezüstjéből pénzt veressenek. A kereszténység jövője értékesebb, mint a templomok minden kincse."1686. szeptember 2-án azután Buda is felszabadult. Összefogás és áldozatkészség. Ezt a két szót vigyük magunkkal a szécsényi XI. Ince pápa térről, és osszuk meg másokkal is.
 

Vissza a kezdőlapra