Szorosabb együttműködést az Ipoly két oldalán

Az Ipoly menti szlovák és magyar polgármesterek, akik a szécsényi önkormányzat meghívására 2000. szeptember 16-án tanácskozást tartottak a regionális együttműködés fontosságáról,  egyhangúan elfogadták és aláírásukkal megerősítették a dr. Surján László országggyűlési képviselő által előterjesztett alábbi nyilatkozatot.

Nyilatkozat

Alulírottak az Ipoly menti térségért felelősséget érző polgármesterek, képviselők meg vagyunk győződve, hogy közeleg az idő, amelyben a belső határok nélküli Európai Unió polgáraiként élve akadálytalanul találkozhatunk egymással.

Fel kell készülnünk erre az időre! Térségünkben a határ menti kapcsolatoknak nemcsak a határátkelőhelyek ritkasága vagy korlátozott nyitvatartási ideje, hanem a közlekedési lehetőségek jelentek akadályt.

Mindannyian örülünk, hogy Esztergomnál híd épül, s ez egyben jelzi: Szlovákia és Magyarország egyre közelebb kerül egymáshoz, szerencsére nemcsak közlekedési értelemben.

Megértve azt, hogy a regionalizmus gondolata meghatározó az egységesülő Európában, fontosnak tartjuk, hogy a mi régiónkban is helyreálljanak azok a közlekedési utak, amelyek még a II. világháború során szakadtak meg.

Kérjük tehát a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság kormányait, hogy tegyenek meg mindent az Ipoly hidak újjáépítéséért és azért, hogy a közúti valamint a vasúti forgalom ismét összekösse térségünk egymásra is utalt településeit. Javasoljuk, hogy kezdődjék meg a közúti hidak újjáépítésének tervezése. Kérjük az Európai Unió illetékeseit, támogassák törekvéseinket. Javasoljuk továbbá, hogy induljon meg a vasúti közlekedés a Losonc Szécsény és Balassagyarmat útvonalon.

Bízunk abban, hogy ezek a lépések az Ipoly mentén élők és egyben mindkét ország érdekeit szolgálják.

Szécsény, 2000. szeptember 16-án.
 

Vissza a kezdőlapra