A magyar gazdaság virágzikNémet országtanulmány

A magyar gazdaság virágzik, az EU-tárgyalások tervszerűen haladnak előre, a legfontosabb reformokat bevezették. Magyarország ismét éllovas a kelet-közép-eurpai reformállamok között - állapítja meg egyebek mellett egy Magyarországról készült német országtanulmány. A Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és FAZ Institut közös Magyarország-tanulmánya 5,8 százalékos gazdasági növekedést jósol az idén hazánknak, ezzel a reformállamok éllovasa leszünk. Az elemzés szerint az inflációs ráta éves átlagban 9,5 százalékosra mérséklődik. Ha marad a szilárd pénzügyi politika, valamivel alacsonyabb érték is elképzelhető. Jövőre az infláció 7 százalékra csökkenhet. A dokumentum a magyar-német kereskedelmi kapcsolatokat is virágzónak minősíti.

(A Világgazdaság augusztus 30-i híre alapján)

A Magyar Hírlap által megkérdezett elemezők: Török Zoltán, Majoros György, Vojnits Tamás, Zsoldos István, Erdős Mihály. Valamennyiük szerint a gazdasági termelés továbbra is bővült, a gazdasági növekedés stabil, csak az első negyedéves ütemhez képest kissé lassúbb. Ezért szomorú a Magyar Hírlap cikkének negatívnak tűnő címe - amely bár igaz, mégsem fedi a gazdasági növekedést jelző cikk üzenetét.

Lefelé módosított GDP-előrejelzések

Az első negyedéves 6,6 százalék után a második negyedévben némileg lassult a gazdaság növekedése, ám így is a robusztus GDP-bővülést jelző 6 százalék közeli indexet jósolnak a lapunk által megkérdezett elemzők. Azzal együtt is, hogy a beruházások vártnál lassabb növekedése miatt valamelyest lejjebb vitték GDP-prognózisukat.

*****
Az elemzők többsége az augusztusi Reuters-felméréshez képest lefelé módosította a második negyedéves gazdasági növekedésről tett becslését - derült ki lapunk körkérdéséből. Az augusztus közepi konszenzus 6,23 százalék volt az 1999. április-júniusi időszakhoz mérve.

A Raiffeisen Értékpapír Rt. a második negyedéves beruházási növekedést sokkal magasabbra - 9-10 százalékra - becsülte a KSH által publikált 5,5 százalékkal szemben. Emiatt a gazdasági növekedésre tett becslést 6,2-ről 5,8 százalékra módosítottuk - nyilatkozta Török Zoltán vezetőelemző. Ugyanakkor az éves 5,5 százalékos prognózist továbbra is tartja a cég.

Ugyancsak tartja a Cashline Bróker az éves növekedésre tett 6,2 százalékos előrejelzését, ám a második negyedéves indexet a korábbi 6,7-ről 6,4 százalékra mérsékelte - mondta Majoros György elemző. Ám elképzelhető, hogy a közeljövőben lefelé korrigálják éves prognózisukat is - tette hozzá. Az elemző szerint bár az első félévben a beruházások növekedése elmaradt a várttól, a harmadik negyedévben valószínűleg nő az invesztíció. A nagyobb beruházási indexet segítik a második félévben megkezdett autópálya-építések, a már gyarapodó számú lakásépítés, s a felmérések szerint kapacitást fog bővíteni a feldolgozóipar is - hozott példákat Majoros György.

Vojnits Tamás, az OTP Értékpapír Rt. vezetőelemzője szerint a korábbi, 6,3 százalékos előrejelzést "lefelé húzza" a beruházások lassúbb bővülése, de a kiskereskedelmi forgalomból, illetve a reálkereseti változásokból is arra lehet következtetni, hogy a lakossági kereslet elmarad az első negyedévi mögött.  Az adatok bizonytalansága miatt viszont nem módosította 5,9 százalékos becslését Zsoldos István, a Concorde Értékpapír Rt. vezetőelemzője.

Hangsúlyozta: az ipari termelés 1999. április-júniushoz képest mért 21 százalék feletti növekedése alátámasztja a csaknem 6 százalékos növekedési prognózist.  A K & H Értékpapír Rt. vezetőelemzője továbbra is 6 százaléknál gyorsabb GDP-bővülést jósol, bár korábbi, 6,5 százalékos prognózisától elmarad majd a KSH pénteken publikálandó első becslése - fogalmazott Erdős Mihály. Csakúgy, mint a többi elemző, hangsúlyozta, hogy a régióban is kiemelkedő a magyar gazdaság teljesítménye, s folytatódik az 1999 második felében indult robusztus növekedés, ami rendkívül jó üzenetet hordoz a külföldi befektetők számára.

Papp Zsolt
Magyar Hírlap
2000. augusztus 30.
(kiemelések tőlünk)
Vissza a kezdőlapra