Friss hírek a Délvidékről

A Ravnogorai Mozgalom felhívása

A Ravnogorai Mozgalom (a Drázsa Mihaílovics tábornok vezette II. Világháborús népi csetnikmozgalom jogutódja) Főbizottsága szombati ülésén támogatta a Szerbia Demokratikus Ellenzéke választási koalíciót, valamint annak elnökjelöltjét, Vojiszláv Kostunicát. Az összejövetelen ajánlották a mozgalom Tanácsának (amelyet Drázsa tábornok még élő harcostársai alkotják), hogy nyilvánosan hívják fel a Szerb Megújhodási Mozgalom elnökjelöltjét, azaz Drázsa Mihaílovics unokáját, lépjen vissza a jelöléstől, hogy megkönnyítse a jelenlegi hatalom leváltását.

Nem mindennapi kampánykezdés

Ma (aug.27.) tartják Királyhalmán (Bácski Vinogradi – Bácsszőlős) az immár hagyományosnak számító szamárversenyt. Ezen a rendezvényen a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai, kanizsai és topolyai képviselőjelöltjei is megjelennek, hogy találkozzanak a versenyen megjelentekkel, valamint a nagyszámú nézővel. Tudni kell, hogy ezen rendezvény műsorán számtalan érdekes műsorszám (mint pl. maratoni furás, malacfogó verseny, kötélhúzás…) van a szamárversenyen kívül.

 A Jugoszláv Katonaság és a választások

A Jugoszláv Katonaság II. Hadseregének parancsnoka Milorad Obrádovics vezérezredes ma, vasárnap kijelentette, hogy a JK bekapcsolódik a szövetségi választási kampányba, mégpedig: „A II. Hadsereghez tartozók a szeptemberi választásokba mind állampolgárokként, mind pedig – elsősorban – a katonaság tagjaiként bekapcsolódnak. Minden feladatot végrehajtunk, harci készültségünk a környezetünk, illetve az ország szükségleteivel és az össz lehetőséggel lesz összhangban, nem pedig a hatalomért folytatott politikai harc fogja azt meghatározni. Harcoljanak a hatalomért a politikai pártok úgy, ahogyan az definiálva van, s mi, mint polgárok, biztosan részt fogunk abban venni.”

Emberrablás – Senki nem tud semmi biztosat

Szerbia volt elnökét, Iván Sztambolicsot, aki beismerte – szavai szerint –, Frankeinsteinet alkotott, miközben a jelenlegi jugoszláv elnöknek, Milosevicsnek segített hatalomra kerülni, minden valószínűség szerint elrabolták, közli a BBC, a Sunday Times írására hivatkozván.
Több mint egy évtized hallgatás után Iván Sztambolics a legutolsó években élesen bírálta valamikori barátját és elvtársát – olvasható az írásban. Megfigyelők szerint Sztambolicsnak mind a mai napig olyan befolyása van a szocialisták között, hogy azok közül egyesek készek arra, hogy szövetségre lépjenek Nyugat-barát ellenzékkel, azaz elforduljanak Miolosevicstől. A szakítás és a politikai életből való kivonulás után Szrambolics nyugati társaságok tanácsadójaként dolgozott, 1997-ig pedig egy bank igazgatójaként is tevékenykedett, de akkor, Milosevics parancsára onnan is eltávolították.
Az utóbbi hetekben Sztambolics a montenegrói tévétársaságok interjúalanyaként a Milosevics rezsim véres végét jósolta.
Az újságíró még azt a feltételezést is megkockáztatja, hogy az elrablás mögött Mirjana Markovics, az elnök felesége áll.Híreink a "képesifi" levelező listáról valók. Honlapjuk --  http://www.tippnet.co.yu/media/kepesifi -- gyakoribb frissítéseket is megérdemelne, de azért látogass el oda is! Már csak azért is, mert onnan feliratkozhatsz a levelező listájukra.

Vissza a kezdőlapra