Az elvesztett élet*.* fájl

   A jövő hatalmas üzlet. Sokan fabrikálnak a rajta, hiszen aki képes megjövendölni a várható trendeket, sok pénzt keres. Itt és most keres sok pénzt, pedig: A jövő senkié!, tartja egy afrikai közmondás. Igen, a burundiak elegáns kijelentése elgondolkodtat, mégpedig azért, mert napjaink fejlődése elvesz tőlünk valamit. Egyrészt az iskolázott profik által „felrajzolt” jövő nemcsak a jelent untatja velünk azért, mert a NAGY-NAGY jövőt mindig szuper és persze megvásárolható és persze áhított tárgyak elegyének festenek, hanem ez a Jövő a múltunkat „lopja el”. Lehet, hogy ez a kijelentés nem olyan frappánsan elegáns, de akkor is van benne valami… Hiszen minél sebesebben jönnek, lépnek életünkbe az új és újabb típusú gépek, annál gyorsabban avulnak el jelenlegi készülékeink. Azaz: avul el a jelenünk.
  A premissza drasztikusan hangzik: Valami történt! Persze ez úgy hangzik, mint egy vicc, de mégis igaz. Hiszen valami történt, történik velünk. Egy forradalom zajlik, igaz, eddig még békés, de mégiscsak forradalom. Az eddig oly statikusnak tűnő világunk eltűnik a NAGY visszapillantó tükörben. De a változást nem érzékeli egyformán mindenki. Pedig gondoljunk csak saját életünkre. Harminc évvel ezelőtt az átlagos lakásban állt egy rozzant olvasólámpa, egy bumfordi asztali rádió macskaszemmel, amihez gyerek soha nem nyúlhatott, a konyhában hűtőszekrény, talán egy fekete-fehér tévé… Ma pedig? Tele vagyunk gépekkel. A konyhában vízforraló, citromkicsavaróizé, turmixgép, mikrohullámú sütő, kávédaráló és lámpák, izzók mindenütt; a világ összes konnektorát betömnénk csatlakozóval. Bigyó, ahová csak néz az ember. És persze a médiák is megjelentek a lakásban. Erőszakosan követeltek és követelnek helyet maguknak; ma már ott áll a tévékészülék, a videó, a komputer, a nyomtató, a modem az Internethez, a CD-lejátszó, az üzenetrögzítő, a fax, a hordozható telefon. A holnap ma van, mert valami történt, velünk, állítják a jövő mérnökei, az elektronika korszakát éljük. A változó elektronika korszakát és így a változó kommunikáció korszakát. Hiszen most jött a komputer, és lám, hogy megváltoztatta az életünket…
  Ez igaz, és különben is: Visszahúzódva élni… ez a jelszó nem eszmény, a visszavonultság ma nem jelenti azt, hogy valaki nemes vadként rejtőzködik valahol. Aki manapság „cool and in” akar lenni, használja, kiéli, megéli, átéli, kizsigereli a médiákat. Tévét néz, rádiót, CD-t hallgat, videózik, szörföl, download-ol, chat-el az Interneten, megadja a telefonszámát, eMail címét, mobilszámát; szóval használja az elektronikát… Az otthoni elégikus és magányos olvasgatás kora lejárt. De ez fejlődés, mint minden fejlődés, nem létezik anélkül, hogy ne rögzítenénk tetteinket. Életünket. Ez örök emberi vágy. Hiszen a sikert meg kell örökíteni. A tettet láthatóvá tenni a következő generáció számára. Hiszen az ember élete emlékekből (is) áll, és az „élmény”, az életünk rögzítése ebben az elektromos korszakban oly könnyű. Egy „klik” az egérrel, és máris a diszken a diplomamunka, a minidiszken a kedvenc zene, a digitális fény/kép a keménylemezen, a film a videomagnón, hogy csak az egyszerűbbel kezdjük… Persze ez szép. De abban a pillanatban, amikor pl. video2000-es rendszerű kazettát nem tudjuk megnézni, a 5, 25-ös méretű floppy-t nem tudjuk olvasni, hirtelen megváltozik a fejlődés értelme. Ilyen könnyen és elegánsan még nem ajándékoztuk el (ha akarjuk) saját életünket.
  Az elektromos forradalom, azaz: a gyártók javítgatása, görcsös csiszolgatása, az elektronikai termék fejlesztgetése éppen a legértékesebbet, a múltunkat, pontosabban: múltunk jeleit teszi hozzáférhetetlenné. Gondoljunk csak a homályos 2x8-as filmre, amelyet vetítő hiányában már nem tudunk levetíteni, mert az öreg NDK projektort kidobtuk valamikor, gondoljunk csak a magnótekercsre, melyet, annyit hallgattunk fiatalságunkban, a magnó a pincében „rohadt el”, gondoljunk csak a lemezjátszóra, amely évek óta díszként sötétlik a sarokban, mert bakelit lemezt már nem is lehet kapni a boltokban. Ez persze jó, mondogatjuk önmagunknak, mert még modernebb lesz minden. De a gyártónak sem rossz ám az örökös modernizálás. Nekünk azonban, ha jól belegondolunk, nem is annyira jó ez a fejlődés. Az örökös fejlesztgetés eredménye ugyanis, hogy tényleg nem „jutunk el” múltunkhoz. A régi 2x8-as filmeket valóban nem tudjuk soha többé levetíteni. A régi 5,25-ös diszket nem tudjuk elolvasni. A Beta rendszerű videót nem tudjuk lejátszani. A jelen pedig? Nos, sokkal inkább itt van, mint az hinnénk. Például a VHS-C típusú kamerát ma már csak gyanútlan nagymamára lehet rásózni a piacon. A super 8-ast csak a nagyon naivak veszik, és a klasszikus kompakt magnókazetta már régen halálra ítéltetett Japánban. A család büszkesége, a VHS videomagnó sem „él” sokáig, és a CD-lejátszóval se barátkozzunk nagyon; unokáink nem fogják használni. Mindez hamarosan eltűnik. Végleg. Mert nem lesz kompatíbilis rendszerű a jövőben. Hiszen már itt liheg a Mini-disk, a DVD player, az MPG3-recorder, a digitális kamera, és mindaz, ami most drága és dögösen-gőgösen modern hamarosan elavul. Ezek a készülékek sem élnek sokáig velünk; 15 évvel később ugyanolyan mosolyra késztetnek majd, mint most a rozzant szalagos és mono magnó a gyereket.
  Igen, ám, de oly könnyű rögzíteni, és olcsóbb is mondják a gyártók. Lehet! Lehetséges, hogy az orosz irodalom egyetlen lemezen olcsóbb, ez bizony lehetséges… Lehetséges, hogy a „fényképek” megtekintése a monitoron is egyszerűbb. De a gyártók elfelejtik hozzáfűzni, hogy az elektronikailag tökéletes minőségben rögzített JELENÜNK, az életünk sem marad meg örökké. A híres CD úgy 15 évig „él”, a komputer diszk 6-8 év után „elfelejti” a fájlokat, a videoszalagról eltűnik a film, az elektromos leveleinket különben sem őrzi meg soha senki… Lehetséges, hogy egyszer majd jön egy szupergép, mely a Guggenheim múzeum anyaga mellett a mallorcai nyaralásunk felesleges videóját, a család fényképeit, az anyós rétes receptjeit rögzíti-hordozza majd, de ez nem valószínű. Hiszen, akkor a gyártók bezárhatnának, az okos mérnökök pedig, akik önnön létjogosultságukat a fejlesztéssel igazolják, mehetnek gyomlálni a ház mögé. Nincs és nem is lesz végső termék. Nem lesz végleges és tökéletes kompatibilitás. Van remény, hiszen úgy tűnik, hogy a papír, azaz: a könyv, a fénykép mégis marad. A jövő senkié.

Kalász István

Vissza a kezdőlapra