From: <kapcsi@…>
To:  Surján László <…@elender.hu>
Szigeti élménybeszámoló... (vigyázat, hosszú :-))

Tegnap szerencsésen megtörtént első szigetlátogatásom! És annyira nem is volt rossz...
Eleinte nem hittem: mindenki, akit kérdeztem, hogyan kell oda meni, azt mondta, hogy a HÉV-től csak "követni kell a tömeget". Es télleg így van......
Szóval még 4 előtt beértünk.
Nem tudom,  hallottak-e Uhrin Benedekről. Volt a HÉT-ben is. Az ő koncertjére mentünk elsősorban. Ő egy 78 éves bácsi, énekel, számait írja, szerzi, könyveket is ír, meg kertészkedik is. A jó szándékával semmi baj, de szegény szörnyen színvonaltalan. Kényszeredett rímek, rossz ritmusérzék, prózáiban nincs meg a kellő idő, illetve alany-állítmány egyeztetés, szóval egyszóval botrányos. Néhány fiatal fedezte fel a Zenit tévé műsorán, ahol magát szponzorálva adták le bemutatkozó műsorát. Hát én ezt láttam először. Teljes döbbenet, hogy ilyen van. Borzalom; önelégültség sugárzott a "Mester"-ből, tényleg nem tudtam, hogy nevessek, vagy sírjak, inkább a nevetés maradt.
Tipikusan a közhelyes, de ide illő "annyira rossz, hogy már jó" kategória.......
Így lett Benedek a sláger! Balatonon mindennap meghallgattuk meglévő slágereit......
Már az interneten is van rá topic. www.extra.hu/uhrin. tulajdonképpen itt terjesztették el. Olvastam, hogy ez az első igazi internetkultusz Magyarországban. Eleinte botrányból figyeltek rá föl az emberek, ma már tényleg szinte szeretik.

Ennyit elöljáróban, és akkor most a koncert. Kicsit féltem, ne legyen nagy égés. Azért nagyon sajnáltam volna. Szerencsére semmi ilyesmi nem történt. SŐT!!!!!!
Komolyan mondom, én még így közönséget tombolni nem láttam. hozzá kell tenni, hogy aki nem tudta mire jön, ki is fordult a sátorból, a többiek is nevettek, de nagy őrjöngés volt, (most pozitív értelemben :)) és szerencsére, a Zenit műsortól eltérően most nem volt paróka Benedeken, így tényleg egy kedves aranyos bácsinak nézett ki. Persze sajnos a színvonal megint nem volt nagy, alapvető play-back-es hibák, csúszások, mikrofon elvétele a száj elől, meg ilyesmi, de ezzel együtt a közönség énekelte a számait. a két fő slágert kétszer is elő kellett adni. hihetetlen. és télleg eszméletlen jó volt a hangulat. nagy "Uh-rin Be-ne-dek" és "Nagy-szín-pad" kiáltásokkal. Ha beszélt, szinte minden szava után éljenzés.
Igazából nem tudom. Lehet, hogy botrány volt az egész, de akkor is, valós, és hatalmas siker volt. Utána több koncertet is bejártam, és ekkora siker sehol. Tényleg  hihetetlen. És a bácsi is nagyon boldog volt. Nem fértek be a sátorba az emberek. Magam sem tudom, mit gondoljak. Éljeneztem, énekeltem, fantasztikusan éreztem magam, magával ragadott a hangulat, és tudom, hogy már bocsánat, ennél színvonaltalanabb zenét, rímeket nehéz produkálni…
Érdekes, de felejthetetlen élmény volt.
Hát ezután még bejártunk néhány koncertet. máshol nem maradtunk csak 20-30 perceket, így sikerült viszonylag sok, 11-12 koncertbe belehallgatni. tényleg, még a nagyszínpadnál sem volt akkora siker, mint Benedeknél. Benedek után a nagyszínpadon meg is kérdezték, hogy a jelenlevők közül ki volt Benedek koncerten. és hát elég sok jelentkező akadt.
Ami még említésre méltó: a Világzenei színpad. Ott két koncertbe hallgattam bele, az egyik egy francia együttes volt, műfajukat érdekesen "folkos- punkos-sanzonos"-nak mondják, de kellemes háttérzene volt. Amitől viszont én oda voltam, az utánuk egy finn, Värttinä nevű zenekar volt. Vagy 8 hangszeres, fúvós, vonós, minden, és 4 leányzó énekelt 4 szólamban. Csúcs, amit előadtak. és volt, amikor a capella.
Na és a "burzsoá nyugdíjasok" nevű zenekar, ide a neve miatt mentünk, és elég kiábrándító volt....  mondhatni alternatív. Két számukat hallottuk, egyik refrénje "Utállak Ráday Mihály". A másik Kádár Jánosos volt, a lényeg, hogy az ő idejében még volt olcsón, meleg lángos, ma meg már nincs drágán hideg sem a nyugdíjasoknak, mert nincs már Kádár János. kb. ennyi, több versszakban. Szerintem az együttes is csont részeg volt, amikor ezt előadta, bár lehet hogy alapban ilyenek.
A közönséggel kapcsolatban nem voltak rossz élményeim, nem láttam sok részeget, ilyesmit. Azt meg kifejezetten érdekes volt látni, ahogy elég érdekes arcok, Metallica-s, egyéb metálos pólóban üvöltik Soltész Rezsővel a "Szóljon hangosan az ének"-et, majd táncolnak a 70-es, 80-as évek zenéire, még a tipikus, kellemes ABBA és társai disco slágerekre. Aztán rájöttünk mi ennek az oka. Hiába volt ott a nagyszínpadon pl. a HIM nevű színvonalas, rock-metall jellegű finn együttes, az ő számait a nép nem ismeri, Soltész Rezsőt, meg ha nem is szeretik, fújják kívülről.........
Összességében nekem abszolút kellemes élmény volt így utólag, még ismerőssel, gimis osztálytárssal is találkoztam, aki szintén kellemes csalódás volt.
Végül 1 körül jöttünk el, egyikünk kocsival volt, úgyhogy elég jól haza is értünk. Ja és anyu azért izgult, hogy nem lesz velünk fiú, de volt kettő is a 3 lányra, így nem csak lányok vágtunk bele az éjszakába..... :), "vigyázva lett ránk" szép magyarsággal élve......... :)
Na hát ez elég hosszadalmasra sikeredett, de talán tudtam valami újat mondani vele!

Kapcsi
Vissza a kezdőlapra