A magzat is gyermek!

A kormány állja a szavát. A magzatvédelmi törvény módosítása során az MKDSZ képviselői módosító indítványt nyújtottak be, amely megadta a magzatoknak is a gyermekek utáni adókedvezményt.
Ez a kormány támogatását élvező módosítvány végül mégis "elbukott". Az ellenzék nem szavazta meg, mert eleve nem helyesli a gyermekek utáni adókedvezményeket, vagy mert nem akarta elismerni a magzat jogosultságát. Szakmai érv is szólt a módosítvány ellen: inkább az adótörvényben van a helye egy ilyen rendelkezésnek, mint a magzatvédelmiben. Így a kormánypárti szavazatok is hiányoztak.
Ennek ellenére a kormány ígéretet tett arra, hogy a Fidesz-MKDSZ együttes elnökségi megbeszélésen elfogadottaknak megfelelően 2001 január elsejétől ismét támogatást kapnak a várandós kismamák.

Ezen a héten a képviselők kézhez kapták a kormány T/2977 számú törvényjavaslatát, amely az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szól.
E törvény rendelkezéseit a Magyar-Hon-Lap folyamatosan ismerteti. Ezen első jelentkezésünk elsősorban a magzati adókedvezmény bevezetéséről ad hírt. Ezzel ugyanis sikerült begyógyítani a magyar szociálpolitikában a Bokros csomag okozta utolsó sebet is.

Ikerterhesség esetén az ikergyermek után járó adókedvezményt utólag is lehet érvényesíteni. Ennek elvi jelentősége van. Nem a várandósság az adókedvezmény alapja, hanem a magzat.
Ez a tény további jogfejlődésünk alapja lehet.

A fentiek nem értelmezhetőek, ha a konkrét számokat nem ismertetjük. A gyermekek utáni adókedvezmény egy gyermek esetén is növekszik, évi 400000 Ft adójának megfelelő összeg lesz, az emelkedés 21.2 % Két gyerek esetén 642857 Ft jövedelemig terjed a kedvezmény, az ideihez képest ez majdnem negyven százalékos emelkedés. Az áttörés a három gyerekeseknél van, ahol az éves kedvezmény 1350000 Ft jövedelem adója, ami 105 százalékos emelkedés.
A háromgyermekes családokban tehát a szülők jövedelme havi 112500 forintig adómentes lesz!
 

Vissza a kezdőlapra