Megkezdődött a III. magyar-magyar csúcstalálkozó


Speciális helyzetben vannak a határon túli magyarok, éppen ezért szervezett keretet biztosítunk a Magyar Állandó Értekezlet ülésein arra, hogy elmondhassák helyzetértékelésüket és véleményüket a legidőszerűbb kérdésekről - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, miután megtartotta előadását a III. magyar-magyar csúcstalálkozón.

A kormányfő elmondta: a nizzai csúcsértekezlet húsba vágóan érinti a határon túli magyarokat is, és éppen ezért vált időszerűvé a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezet véglegesítése. Orbán Viktor örvendetes ténynek nevezte, hogy befejeződött a tíz esztendővel ezelőtt elkezdődött rendszerváltoztatási folyamat, és Magyarország elérkezett az őt megillető Nyugathoz. Rámutatott: Magyarország gazdaságilag versenyképes a nyugati, piaci törvények által működtetett gazdasággal, növekszik a nemzeti össztermék, és belátható időn belül továbbra is meghaladja az Európai Unió gazdasági növekedésének átlagát.

A kormányfő jelezte, hogy a tanácskozáson elmondott beszédében hangsúlyozta az anyaországi és a határon túli magyar közösségekben tapasztalt demográfiai hanyatlás gyors megállításának szükségességét, mert félő, hogy előbb vagy utóbb nem lesz alanya az elfogadott törvénynek.

- A magyar kormány szándékai szerint a jövőben érzékelhető családtámogatási rendszert alakítanak ki a határon túliak számára is, és ez azokra vonatkozik majd, akik magyar nyelvű iskolákba járatják gyerekeiket - közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor jelezte, hogy a törvénytervezet elfogadása mindenképpen segítené a határon túli magyar közösségek oktatási, hitéleti és gazdasági helyzetét.

A kormányfő véleménye szerint senkinek sem kell attól tartania, hogy valakik elől elveszik a munkahelyeket a határon túliak, és utalt arra, hogy jelenleg is mintegy 90 ezer betöltetlen munkahely áll rendelkezésre.

- Az észak-magyarországi térségben helyben szükséges munkahelyeket teremteni, mert a gyakorlat bebizonyította, hogy az ott élők nem hajlandók más vidékre költözni - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kijelentette: a határon túli magyarok munkavállalása ésszerű és korlátozott keretek között történik.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a határátlépésnél a legnagyobb kedvezményeket biztosítják a határon túli magyaroknak, és kívánatosnak nevezte, hogy Romániát vegyék le a vízumkötelezett országok listájáról, mert ez megkönnyítené a dolgokat.

- A magyar igazolvánnyal rendelkező személyek akár nemzeti vízumot is kaphatnak Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása után - állította Orbán Viktor.

A kormányfő jelezte: nem akarja senki sem megmondani Budapestről, hogy ki a magyar, erre a határon túli magyar szervezetek jogosultak.

- A magyar kormánytól elvárható, hogy tárgyaljon a kettős állampolgárság megadásának kérdéséről, de minden szomszédos országban más a helyzet, mert vannak országok, ahol törvény tiltja a kettős állampolgárságot, másutt viszont ez megengedett.

- A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezet kidolgozásakor figyelembe vettük az európai uniós joggyakorlatot, az érvényes magyar jogszabályokat, és szándékunk szerint biztosítani akarjuk a megadható legnagyobb kedvezményeket a határon túli magyaroknak - jelentette ki Németh Zsolt a magyar-magyar csúcstalálkozón.

A harmadik magyar-magyar csúcstalálkozón részt vesznek a hazai parlamenti pártok, a határon túli parlamenti és tartományi képviselettel rendelkező szervezetek és pártok, valamint a Magyarok Világszövetsége nyugati régiójának képviselői.

Németh Zsolt megemlítette, hogy törekvéseik szerint legalább egy kétpillérű hidat akarnak felépíteni azért, hogy se kicsi, se nagy ugrásokra ne kényszerüljön a magyar nemzet a jövő században.

A Külügyminisztérium politikai államtitkára fontos mozzanatnak nevezte az 1999 februárjában létrehozott Magyar Állandó Értekezletet és kijelentette: "most biztosak lehetünk abban, hogy döntő lépést teszünk a második pillér leverése tekintetében, amennyiben képesek leszünk elfogadni a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezet alapelveit."

Levélben köszöntötte a tanácskozást a köztársasági elnök, aki biztos abban, hogy a magyar-magyar kapcsolatok érdekében tett erőfeszítések fontos kézzelfogható eredményeket hoznak.

- Szeretném biztosítani önöket, köztársasági elnöki teendőim ellátása során minden alkalmat megragadok, hogy hangot adjak azoknak az elveknek, céloknak és törekvéseknek, amelyek a határon túli magyarság érdekeit és boldogulását szolgálják - olvasható Mádl Ferenc levelében.

Az államfő leszögezi: rendkívüli jelentőségűnek tartja az idei értekezlet napirendjén szereplő kérdéseket a magyar-magyar kapcsolatok jövője szempontjából.

- Biztos vagyok benne, hogy a nemes cél érdekében kifejtett erőfeszítéseik fontos kézzelfogható eredményeket hoznak - áll a dokumentumban.

MTI
Vissza a kezdőlapra