Emberközpontú szocialista városvezetés

A NETKAPU internetes újság hírül adta: Ostromállapot Salgótarjánban

2500 ember szerette volna a szociális segélyét felvenni mindössze egy kifizetőhelyen

Salgótarjánban úgy döntöttek az illetékesek, hogy ezentúl nem postán küldik ki a különböző járadékokat, hanem egy kifizetőhelyen vehetik fel azok, akiknek dukál. A kifizetés napján - csütörtökön - beütött a mennykő: a 2.500 jogosult eltorlaszolta az iroda előtti utat, Salgótarján főútvonalát, és olyan balhé tört ki a tolongásban, amilyet rég látott a város. Azt mondja a pénzügyér, hogy igenis "teljesíthető" a kifizetés egy nap alatt, ők nem szúrtak el semmit. Számoljunk: ha reggel nyolctól délután négyig van kifizetés, ez nyolc óra, vagyis 480 perc, azaz 28.800 másodperc. Egy ügyfélre így 11.52 másodperc jutna, ha egy fizetőhely lenne, de öt van, tehát nem egészen egy perc alatt kell "elintézni" egy kifizetést. Pillanatnyi szünet nélkül, nyolc órán át folyamatosan működik mind az öt ablak... Amint a példa mutatja: nem a jogos járandóságukért reklamálók tehetnek a tumultusról.

Rettenetes volt még látni is, hogy több ezer ember gyűrte-taposta egymást, szinte egyszerre akart bezuhanni egy irodába. Salgótarján egyik legforgalmasabb útján, a 21-es főközlekedési úton egy járda nélküli épületet ostromolt a tömeg. Az autóktól őket és az autókat tőlük rendőrök próbálták megvédeni. Hogy pontosan minek a következménye ez a veszélyes helyzet, azt Hranek Ferenc, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője magyarázza, aki megpróbált rendet teremteni.

- A múlt héten jutott nekünk is a tudomásunkra, hogy megszüntették azt, hogy a különféle járadékok postai kifizetéssel történjenek. A Három Kő Takarékszövetkezetnek át lett adva és a közel háromezer embernek egy napon kell, hogy kifizetésre kerüljön a járadéka, itt a Bajcsy úton.

- Olyan helyen, ahol nincs járda, tehát az úttesten kell állni, két rendőr irányítja most a forgalmat.

- A tumultus akadályozza a forgalmat, ez nem állapot. Nem az etnikumot érinti, hanem a városban, akik az önkormányzat által bármilyen segélyt kapnak, őket érinti, egyértelmű, hogy nem csak romák kapnak segélyt.

A különféle segélyek intézése az Egészségügyi és Szociális Központ kezében van a városban. A pénzt eddig a posta vitte az érintetteknek, havonta úgy 13 millió forintot, évi 6-6,5 millió forintért. Az új szolgáltató, a Három Kő Takarékszövetkezet, a salgótarjáni önkormányzat bankja, mostantól ingyen adja át egy irodában a segélyeket. Az utcai jelenetekből ítélve nem volt kellően előkészítve a pénzosztás. Lévai Ferenc, a városháza szociális és egészségügyi irodájának vezetője másképpen látja.

- Természetesen előkészületek történtek, a helyiséget, a névsort, az adatok pontosítását illetően az első megállapodás értelmében 5 pénztári hely kezdte meg a működését.

- Ez az öt pénztárhely ez egy irodában van vagy a város öt pontján?

- Nem, ez egy helyen van, nem tudjuk felosztani. Gyakorlatilag ismerve sajnos az ügyfelek részéről is azt a türelmetlenséget..., - ebben a kifizetések során már eddig is voltak tapasztalataink - teljesen mindegy, hogy mikor kapja a kiértesítést, akár időponthoz kötve, vagy a kifizető naphoz kötődően, gyakorlatilag az első kifizetési napon jelenik meg a legnagyobb tömeg.

- Nem lehetett volna azt megoldani, hogy a segélyek is számlára, kártyával felvehetően mennének?

- Természetesen ebben is gondolkodunk, korábbiakban is már tárgyalásokat folytattunk a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökével, sem intézményes szinten, sem az önkormányzat, illetve a Kisebbségi Önkormányzat sem tehet csak tájékozódó lépéseket. Hiszen itt kizárólagosan az állampolgár, az ügyfél dolga az, hogy megteszi-e ezt a lépést, hogy kéri a számlanyitás lehetőségét. Annyit még el kell, hogy mondjak, hogy a mai nap tapasztalatai alapján felülvizsgálatra kerül a kifizetés és adott esetben akár több kifizetőhely létesítése kérdésében közösen a takarékszövetkezettel együtt fogunk munkálkodni.

A Három Kő Takarékszövetkezet vezetője, Fürjész László is úgy látja, a dolog jól előkészített, de ha az élet mást mutat, változtatnak.

- Az a tételszám mindenképpen kifizethető és az emberek be fogják azt látni, hogy nem reggel 8-ra kell odajönni mindenkinek.

- Szakmailag megindokolta a dolgot, de hát lehet, hogy emberileg is meg kellene nézni, hiszen az üres zsebű embernek a kicsike pénz is jobb, ha minél hamarabb a kezében van.

- Ebben Önnek teljesen igaza van, én ezzel maximálisan egyet tudok érteni, pontosan ezért mondom, lehet, hogy új helyszínt kell kinéznünk az önkormányzattal, mindenre nyitottak vagyunk.
 

Vissza a kezdőlapra