Bosnyák bonyodalmak
Diplomáciai feszültség Kostunica boszniai útja miatt

Wolfgang Petrisch, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja, aggodalmának adott hangot, amiért Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök úgy akar ellátogatni a Boszniai Szerb Köztársaságba, hogy előtte nem utazik Szarajevóba. Belgrádi megbeszélései után Petrisch azt mondta: a diplomáciai protokollnak megfelelően először a fővárosba illene ellátogatni.

Szerdán a boszniai hatóságok is tiltakoztak, és azt mondták: remélik az új belgrádi vezetés szakít a régi rezsim szokásaival. Kostunica azonban közölte a boszniai külügyminiszterrel, hogy magánjellegű kulturális látogatásra megy. Jugoszlávia és Bosznia között nincs diplomáciai kapcsolat.

A fenti hír megértéséhez tudni kell, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság nem állam, csak Bosznia egyik alkotó része. Az un. Daytoni Egyezmény hozta létre, határát a tulajdonképpeni Boszniától az a vonal képezi, ahol a szerb katonai erők a fegyverszünet pillanatában voltak. Bosznia egyik nagy problémája, hogy mi lesz ezzel a térséggel, valóban őszintén akar Bosznia-Hercegovinához tartozni, vagy csak a nemzetközi nyomás miatt tűri a jelenlegi helyzetet. Amíg a belgrádi vezetés nem volt elfogadható a Nyugat szemében, s a megélhetés rosszabb volt Jugoszláviában, mint Boszniában, nem volt reális veszély a visszarendezés. Ha viszont Belgrád gyorsan rendezni tudná kapcsolatait a világgal, s Bosznia a maga súlyos problémáival nem küzd meg, szinte elképzelhetetlen, hogy a boszniai szerbek ne próbáljanak meg ismét Belgrádhoz tartozni. Ez a "magánjellegű kulturális látogatás" sok bonyodalmat okoz még.
 
 

Vissza a kezdőlapra