Természetesen nincs szó Nagy-Szerbiáról...
Kostunica Boszniában
Vojislav Kostunica október 22-én Boszniába látogatott. Talán a MHL által is ismertetett bonyodalmak csökkentésére megállt Szarajevóban, így megtörtént az elszakadás óta első államelnöki kapcsolatfelvétel Belgrád és Szarajevó között.

Kostunica valójában Trebinjebe igyekezett. Itt született és itt temették újra Jovan Ducicot, a szerb diplomata-költőt, 57 évvel az Egyesült Államokban történt halála után.

A szarajevói repülőtéren Jugoszlávia új elnöke már Belgrádba visszatérő útján találkozott a boszniai politikai élet vezetőivel. Képünkön épp a külügyminiszterrel látható, aki horvát származású mérsékelt politikus.
A találkozót Kostunica nagyra értékelte: "Mondhatni új fejezetet nyitottunk országaink kapcsolatában". Halid Genjac, a bosnyák elnökség muszlim tagja szerint viszont nem sok történt. Kostunica nem volt hajlandó megkövetni Boszniát a szerbek okozta vérengzésekért. Nem helyes egyoldalú kijelentéseket tenni ebben a nagyon bonyolult ügyben - bújt ki a sokak által várt aktus elől.
Jelentős viszont az a kijelentése, amely szerint együtt kíván működni Hágával.
 

A boszniai szerbek nagy lelkesedéssel fogadták Kostunicát. Az elnök boszniai szerb politikusok társaságában vett részt a több órás szertartáson. A közelgő választások előtt bizonyára jól jött Mirko Sarovic számára, aki a Szerb Demokrata Párt alelnöke, hogy Kostunica mellett állhatott.

A temetésen való részvételt állítólag Kostunica elnöki ambíciói előtt már eltervezték. Magánlátogatás, mondja mindenki az elnök környezetében.

A temetésen résztvevők azt is demonstrálták, számukra nincs határ Bosznia és Jugoszlávia között. Üzletemberek, mint Nikola Miljanovic, ezt nyíltan ki is mondták. Mindez riasztóan hatott Bosznia horvát és bosnyák vezetőire. Egyre nyíltabb a kérdés: Merre tart Jugoszlávia???
 
 

Vissza a kezdőlapra