Parlamenti választások Boszniában
A nemzetközi politikai szervezetek ellenőrzése mellett, részben az EBESZ szervezésében, 2000. november 11-én általános választások voltak Boszniában.

Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) holnap Szarajevóban közös sajtóértekezletet tart, amelyben együtt értékelik a szavazás ellenőrzése során tapasztaltakat. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a szavazást szabadnak és szabályosnak mondhatjuk, rendzavarás nem volt, tömegjelenek sem alakultak ki, a kisebb torlódásokat a lakosok békésen viselték.

A választás arra is alkalmat adott, hogy az ellenőrző bizottság tagjaként Boszniában tartózkodó Surján László tárgyalásokat folytasson a Boszniai közélet vezető személyiségeivel.

Képes beszámolónk a MHL saját felvételei alapján készült.

A kiegyensúlyozott, jó hangulathoz az időjárás is hozzájárult.

A szavazó helyiségekben gyakran zavartalanul böngészhették a lepedőnyi szavazó íveket, amelyeket egyébként Magyarországon nyomtattak. A szavazáson olykor még a kisgyerekek is megjelentek.

Boszniai nagykövetünk, Kocsis Kálmán is részt vett az ellenőrző bizottság munkájában.

A kép jobb oldalán látható dobozok három oldalról védték a szavazókat az illetéktelen kiváncsiskodástól. A szavazóurnák is megfelelőek voltak, mindenütt rend és nyugalom volt.
 

A lezajlott háborúra csak a "Fegyvert bevinni tilos!" tábla szokatlansága figyelmeztetett.
(A felvétel a mostari városháza ajtajánál készült.)

A választás arra is alkalmat adott, hogy a megfigyelő csoport munkájában résztvevő dr. Surján László találkozzék vezető boszniai közéleti személyiségekkel. Képünkön J. Prlic, jelenlegi külügyminiszter társaságában.

Vissza a kezdőlapra