Boszniai katolikus érsek az iszlámosítás ellen

Vinco Puljic bíboros érsek
(MHL felvétel)

A szarajevói katolikus érsek Bosznia-Hercegovina iszlámosítása miatt panaszkodott egy olasz folyóiratban. „Amíg a Nyugat házakat és utakat épít újjá, addig a muszlim kormányok új mecseteket alapítanak" – mondta Vinko Puljic bíboros a Famiglia Cristianának adott interjújában. Csak Szarajevó körzetében 49 mecsetet terveznek vagy már építenek is, egész Boszniában pedig 156-ot.

Mecset Mostarban (MHL felvétel)

A fő mecénás országok: Szaúd- Arábia, Indonézia és Pakisztán. A bíboros jelezte, hogy változatlanul jó viszonyban áll a szarajevói muszlim közösség régi vezetőivel, élükön Reisz-ul-Ulemával, de más a helyzet az új mecsetek frissen érkezett, zömmel fiatal imámjaival: ezek ugyanis a harcos iszlámot hirdetői.
 
Öt évvel a daytoni békemegállapodás után Puljic sötét színekkel ecsetelte a Bosnyák-Horvát Föderációra és a boszniai Szerb Köztársaságra osztott hazájának jövőjét. Sok menekült nem tért vissza, a fiatalok kivándoroltak. Boszniának csak akkor lehet jövője, ha tiszteletben tartják népcsoportjainak vallási megkülönböztető jegyeit.
– A Nyugat nagyon téved, ha azt hiszi, hogy a különbségek figyelmen kívül hagyásával stabilitás teremhető – fejtegette az érsek, aki szerint tévúton járnak azok az iszlám államok (köztük Washington egyes szövetségesei) is, amelyek tisztán iszlám nemzet létrehozására törekednek Boszniában. (MTI nyomán)
 

Vissza a kezdőlapra