Memorandum készül, amelyet a szlovák püspöki karhoz és Rómába is eljuttatnak
Csáky a magyar püspök kinevezéséről is tárgyalt

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye aláírásának 50. évfordulója alkalmából rendezett római ünnepi konferenciát és vatikáni látogatását Csáky Pál arra is kihasználta, hogy a Szentszéknél a szlovákiai magyar püspök kinevezéséről tárgyaljon.


"Örülök, hogy találkozhattam II. János Pál pápával. Lengyelül mondtam el neki azt, hogy a szlovákiai magyaroknak kellene már egy püspök. Annak is örülök, hogy a külügyekért felelős Miglione államtitkár úrral is találkoztam, akivel szintén megbeszéltük ezt a problémát. Elmondtam, hogy ennek a nyájnak is szüksége van pásztorra, és megegyeztünk, hogy a közeljövőben egy ezzel kapcsolatos memorandumot készítünk, melyet a szlovák püspöki karnak, a nunciusnak és Rómába egyaránt eljuttatunk" – összegezte római útját Csáky Pál miniszterelnök-helyettes három témával kapcsolatban váltottunk szót. Csáky a Vatinkánban arról is tájékoztatott, hogy az egyházpolitika, valamint az egyházi iskolák finanszírozása az iskolák finanszírozásáról szóló törvény elfogadása után a közeljövőben megoldódik. Szóba került továbbá a Vatikán és Szlovákia közt kötendő alapszerződés, melyet Pozsony hamarosan ratifikálhat.

Az emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettes Rómában Szlovákia nevében aláírta az Emberi Jogok Európai Egyezménye mindennemű diszkriminációt tiltó 12. kiegészítő jegyzőkönyvét. Mint arról korábban beszámoltunk, hazánk egyéves haladékot kért a ratifikálásig. Csáky szerint ezt az időt hatékonyan kellene kihasználni. "Az alkotmány és a törvényeink ezen a téren nem biztosítanak megfelelő bírósági védelmet. Annak a ténynek, hogy Szlovákia aláírta az egyezményt, nyomást kellene gyakorolnia a képviselőkre, hogy még a ratifikálás előtt jóváhagyjanak egy diszkriminációellenes jogszabályt" – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, egy ilyen jogi norma pontosan meghatározná, mit tekintünk diszkriminációnak – például a munkapiacon, ahol jelenleg súlyos problémák vannak –, és nagy segítséget jelentene a bíróknak is. (sza)

 Új Szó
Pozsony

Vissza a kezdőlapra